Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
27.10.2022 09:30

V Rusovciach vznikla technická škôlka, u detí podporuje zručnosť


Snímka zdroj: (zahori.sk).


Na Slovensku pribudla ďalšia technická škôlka, tentoraz v bratislavskej mestskej časti Rusovce. Technické škôlky vznikli podľa vzoru z Českej republiky, prvé technické dielne v materských školách vznikli v roku 2015 v Poprade a Prievidzi.


Informuje o tom Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVAM) na svojom webe s tým, že na Slovensku sa nachádzajú zhruba tri desiatky takýchto škôlok.

"Cieľom technickej škôlky je hravou formou u detí podporovať a rozvíjať tvorivé myslenie, manuálnu zručnosť, verbálne schopnosti, ale aj analytické a technické myslenie. Je postavený na skúsenostiach z Českej republiky, kde projekt funguje už 12 rokov," uvádza sa na webe NIVAM. K podpore technických škôlok na Slovensku sa NIVAM pridal v roku 2017 ešte ako Štátny pedagogický ústav. Aj vďaka tejto úzkej spolupráci sa učitelia materských škôl mohli zúčastniť na vzdelávacom programe Technika hrou v predprimárnom vzdelávaní.

V praxi to vyzerá tak, že deti riešia jednoduché technické úlohy rozvíjajúce elementárne technické premýšľanie. Najjednoduchšie úlohy zahŕňajú výrobu modelov autíčok či lietadiel. "Deti sa učia orientovať v jednoduchých technologických postupoch a postupovať podľa zadaných schém od návrhu až po vyskúšanie funkčnosti výrobku. Náročnejšie úlohy zahŕňajú problémové úlohy, pri ktorých je dieťa podporované uvažovať induktívnym spôsobom," konštatuje NIVAM.

V dielni deti používajú skutočné kladivá, pílky, skrutkovače a ďalšie nástroje. Tie sú prispôsobené, aby boli bezpečné a aby ich vedeli uchopiť aj deti. Z materiálov sa využíva hlavne mäkké a ľahké drevo. "Deti vďaka tejto skúsenosti nadobudnú základný prehľad a zručnosti, ktoré sa dotýkajú každodenného života. Z hľadiska obsahu vzdelávania získané zručnosti a spôsobilosti vyplývajú predovšetkým zo vzdelávacej oblasti Človek a svet práce Štátneho vzdelávacieho programu pre predprimárne vzdelávanie v materských školách," uzavreli na webe NIVAM.

Garantkou projektu na Slovensku je Iveta Radičová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.02.2017
Petržalka chce poskytnúť učiteľom lacnejšie ubytovanie
Bratislavský samosprávny kraj po vzájomnej dohode s vedením bratislavskej mestskej časti Petržalka ubytuje viacerých pedagogických zamestnancov materských škôl v nevyužívaných priestoroch stredoškolských župných internátov. Prví sa budú môcť sťahovať už začiatkom júna.
viac
29.07.2021
Staré Mesto pokračuje v rekonštrukciách svojich škôl
Bratislavské Staré Mesto pokračuje v rekonštrukciách svojich základných škôl (ZŠ).
viac
03.12.2021
Nové Mesto chce zaviesť príspevok pre dieťa v súkromnej MŠ
Bratislavské Nové Mesto zavedenie od budúceho školského roka nenávratný finančný príspevok pre rodičov, ktorí z kapacitných dôvodov umiestia svoje dieťa do súkromnej materskej školy (MŠ). Pôjde o sumu 80 eur mesačne.
viac
16.12.2023
ZMOS a Národný inštitút vzdelávania a mládeže idú spolu riešiť technické škôlky
Vzájomná výmena poznatkov a skúseností v oblasti prenosu inovácií a pri implementácii projektu „Technické škôlky“ je cieľom Memoranda o spolupráci medzi Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Národným inštitútom vzdelávania a mládeže (NIVaM).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %