Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
08.04.2020 07:30

V SR pribudne 23 zelených oáz, dobrovoľníci na ne dostanú 60 000 eur


Logo.


Na Slovensku pribudne ďalších 23 nových alebo revitalizovaných zelených plôch. Vybudujú ich dobrovoľníci s podporou grantového programu Zelené oázy, ktorý im pomôže celkovou sumou 60 000 eur. V utorok o tom informovala Martina Ragalová z banskobystrickej Nadácie Ekopolis.


V aktuálnom 14. ročníku environmentálneho programu Nadácie Ekopolis a Slovnaftu o víťazoch po prvý raz rozhodovala okrem grantovej komisie i verejnosť. Medzi 23 najlepších projektov sa tak dostali aj zelené oázy, ktoré mali v každom kraji pri verejnom hlasovaní najviac fanúšikov.     

„Obec Malinovo bude mať novú čerešňovú aleju, občianske združenie Ďarmoty zrevitalizuje náučný chodník venovaný tradičným remeslám, vznikne nový cyklopoint a komunitné centrum vo vinohradoch zamerané na ekologické vinohradníctvo. Vo verejnom hlasovaní ľudia rozhodli, že náš program podporí tiež obnovu tradičnej orechovej aleje medzi obcou Horné Orešany a kláštorom či vznik náučného chodníka v unikátnom prostredí meandrov Hrona pri Telgárte na Horehroní,” priblížil Milan Hronec, programový manažér nadácie.      

Odborná komisia ešte vo februári vybrala zo 179 žiadostí o grant 11 najzaujímavejších, ktoré získali priamu podporu. Ďalších 26 projektov sa v marci uchádzalo o hlasy verejnosti. O finálnom rebríčku rozhodlo 19 114 hlasov. Grant získalo 12 projektov s najvyšším počtom hlasov.      

Podrobné informácie o podporených projektoch a celom programe Zelené oázy možno nájsť na www.ekopolis.sk a www.oazy.sk.

„Na zelených oázach, podporených v tomto ročníku, budú ich autori pracovať od apríla do konca októbra. Pre výnimočnú situáciu, spôsobenú novým koronavírusom, je realizačná fáza rozšírená o prísne zdravotno-bezpečnostné opatrenia,” dodal Hronec.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2017
V roku 2017 ožije ďalších 23 zelených oáz po celom Slovensku
Revitalizácia parku, obnova náučného chodníka, vytvorenie komunitnej záhrady a ďalšie ekologické projekty sa zrealizujú vďaka grantovému programu Zelené oázy. V 11. ročníku, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., získalo podporu 23 projektov v celkovej výške 56 000 eur.
viac
07.08.2020
Grantový program Dobrý sused opäť podporí komunitné projekty
Grantový program Dobrý sused opäť podporí zaujímavé projekty zlepšujúce život v komunite či v okolí bydliska. O príspevok do výšky 4000 eur môžu žiadať obyvatelia, samosprávy a organizácie v bratislavských mestských častiach Vrakuňa a Podunajské Biskupice a v obci Borinka, najnovšie aj v Ružinove.
viac
11.08.2020
Zeleň do centra – život do mesta
Zeleň do centra – život do mesta: do života sme uviedli areál podporený z programu Zelené oázy.
viac
11.12.2020
Zapojte sa do programu „Zelené oázy“
Možnosť získať grant na zlepšenie životného prostredia vo svojom okolí majú neziskové organizácie, komunitné centrá, školy, mestá a obce. Výzva na podávanie projektov je otvorená od 7. decembra 2020 do 18. januára 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %