Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
23.06.2022 12:35

Vláda preplatí obciam za testovanie na COVID-19 spolu 1,19 milióna eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Štát preplatí obciam v pôsobnosti 21 okresných úradov vyše 1,19 milióna eur za výdavky súvisiace s testovaním obyvateľstva na ochorenie COVID-19 počas vyhlásenej mimoriadnej situácie. Návrh v stredu schválila vláda.


"Po dôslednom spracovaní veľkého množstva dokumentov, potvrdení o splnení úloh, ako aj dokladov o spotrebe materiálu a energií môžeme konečne pristúpiť k refundácii výdavkov za testovanie. Chcem poďakovať samosprávam za obrovské nasadenie a zodpovednosť, ktorými prispeli k záchrane ľudských životov," skonštatoval minister vnútra Roman Mikulec.

O refundáciu nákladov požiadalo 15 miest, 15 mestských častí a 111 obcí v územnej pôsobnosti 21 okresných úradov. Ako pripomenul rezort, vláda už v tomto a minulom roku preplatila samosprávam výdavky za záchranné práce počas pandémie za viac ako desať miliónov eur.

Financie by mali smerovať napríklad do Dolného Kubína, Komjatíc, Liptovského Mikuláša, Veľkého Kýra, ale aj viacerých obcí v okrese Levoča, Púchov, Nitra či Košice-okolie. Výška preplatených výdavkov je rôzna, od 30 eur až po vyše 230 000 eur.

Samosprávy organizovali testovanie na základe verejnej výzvy predsedu vlády, ktorý verejne deklaroval, že im štát dodá testy a uhradí náklady. Nepomer vo výdavkoch vzhľadom na rozdiely v počte testovaných a vynaložených financií spôsobilo podľa predkladateľov nastavenie COVID automatu a zmien farieb okresov, ale aj presuny obyvateľstva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2020
J. Naď: Ochranné prostriedky zabezpečí štát, obce však môžu pomôcť
Dezinfekciu a ochranné prostriedky na účely víkendového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 poskytne samosprávam štát. Môžu však pomôcť a zabezpečiť pre svojich dobrovoľníkov dezinfekciu, rúška či rukavice. Výdavky sa im preplatia podobne ako pri voľbách.
viac
20.11.2020
Vláda schválila refundáciu nákladov
Vláda SR vo štvrtok na svojom rokovaní schválila materiál vo vzťahu k refundácii nákladov, ktoré vynaložili mestá a obce v súvislosti s celoplošným testovaním.
viac
24.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.
viac
10.02.2021
Obce na hornej Nitre už nie sú schopné zabezpečiť ďalšie testovanie
Členské samosprávy Združenia miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN) už nie sú schopné naďalej zabezpečovať kapacity pre ďalšie testovanie obyvateľov na COVID-19.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %