Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.05.2023 01:30

Vyhlásili ďalší ročník ocenenia Roma Spirit, nominácie sú do 3. septembra


Na snímke zľava primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, generálny riaditeľ Národného divadla Košice Ondrej Šoth, riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero, riaditeľka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), producentka Roma Spirit Magdaléna Rothová, a riaditeľ Sekcie programových služieb televíznej časti RTVS Vincent Štofaník počas tlačovej konferencie pri príležitosti vyhlásenia 15. ročníka Roma Spirit v Košiciach. Snímka zdroj: (tasr).


V poradí 15. ročník ocenenia Roma Spirit vyhlásili v utorok v Košiciach. Ocenenie upriamuje pozornosť na osobnosti, organizácie, médiá, obce a zamestnávateľov, ktorí dokážu realizovať aktivity a projekty prinášajúce efektívne a fungujúce riešenia výziev nielen rómskych komunít.


Nominácie môže verejnosť zaslať do 3. septembra.

"Veľmi sa teším, že máme už po pätnástykrát možnosť oceniť tých, ktorí prispievajú svojím umom, láskavosťou a ľudskosťou do podpory kvalitného života na Slovensku," uviedla riaditeľka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) Magdaléna Rothová. "Verím, že oceniť seba či niekoho, koho prácu sledujeme, koho práca je pre nás inšpiratívna či priam dôležitá, je vo svojej podstate nenáročný, no veľmi účinný spôsob, ako rozvíjať seba i našu spoločnosť," dodala.

Vyhlasovateľmi ocenenia sú ACEC, Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a RTVS. Ocenenie sa člení na sedem kategórií, a to mimovládna organizácia, spoločnosť a zamestnávateľ, obec a mesto, osobnosť, médiá, kultúra a čin roka.

"Ocenenie Roma Spirit nám každý rok dáva nádej, že aj rómske komunity v hmotnej núdzi môžu prosperovať, ak v nich pôsobia odhodlaní jednotlivci, mimovládne organizácie a nadšenci, ktorí vidia potenciál aj v tých najchudobnejších ľuďoch," povedal splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero.

Z právoplatne prijatých prihlášok vyberie Prípravný výbor Roma Spirit 21 finálových nominácií. O siedmich laureátoch rozhodne medzinárodná porota. Zo slávnostného odovzdávania ocenení, ktoré sa uskutoční v Národnom divadle Košice, odvysiela RTVS 9. decembra záznam. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Prihlášky je možné zaslať cez webstránku www.romaspirit.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2019
Ocenenie Roma Spirit odštartovalo svoj jedenásty ročník
V stredu 17. júla odštartoval Roma Spirit 2019, jedenásty ročník ocenenia všetkých tých, ktorí sa aktívne podieľajú na zlepšení situácie Rómov na Slovensku.
viac
11.09.2020
Ocenenie Roma Spirit vstupuje do svojho 12. ročníka
Ocenenie Roma Spirit vstupuje do svojho 12. ročníka. Cieľom podujatia je podľa organizátorov vyzdvihnúť a oceniť výnimočné osobnosti a organizácie, ktoré sa aktívne podieľajú na zlepšení situácie rómskej menšiny a spolužitia Rómov a Nerómov na Slovensku.
viac
22.05.2021
Nominantov na ocenenie Roma Spirit môže verejnosť prihlásiť do 31. augusta
V Bratislave vyhlásili Roma Spirit 2021. Vyhlasovateľmi 13. ročníka ocenenia sú Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) a Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS).
viac
16.11.2023
O titul Roma Spirit 2023 zabojuje finálová zostava 21 nominovaných
O titul Roma Spirit 2023 sa uchádza 21 nominovaných osobností a organizácií. Laureátov ceny, ktorá zviditeľňuje príklady dobrej praxe inklúzie rómskej komunity, vyhlásia 25. novembra. Oznámila to Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), hlavný organizátor podujatia Roma Spirit.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %