Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
03.05.2022 10:35

Výstavba cyklochodníka sa predražila, mesto chce zjednodušiť projekt


Ilustračná snímka.


Extrémny rast cien stavebných materiálov na Slovensku predraží výstavbu cyklotrasy spájajúcej Štúrovo s obcami Kamenica nad Hronom a Chľaba, ktorá je financovaná z fondov Európskej únie.


Samosprávy mesta a obcí nedokážu zvýšené náklady pokryť zo svojich rozpočtov, preto bude potrebné projekt upraviť a zjednodušiť, informoval primátor Štúrova Eugen Szabó na zasadnutí mestského zastupiteľstva.

„Rast cien je obrovský problém, nielen pri tomto projekte. Absolútne neviem, či sa máme tešiť, ak sme s nejakým projektom úspešní a získame nejakú dotáciu, alebo sa máme tešiť, keď nám tieto žiadosti odmietnu. Vôbec si neviem predstaviť, ako toto aj v budúcnosti budeme masívne riešiť,“ povedal primátor.

Z nákladov 950 000 eur na výstavbu cyklochodníka medzi Štúrovom a Chľabou by mala dotácia z Európskej únie pokryť 85 percent. Podľa už uskutočneného verejného obstarávanie by firma, ktorá ponúkla najnižšiu sumu, dokázala postaviť cyklochodník za 1,060 milióna eur, čo je o 110 000 eur viac ako rozpočet. „Štúrovo, rovnako ako Chľaba a Kamenica nad Hronom, tieto financie nemajú. Nezostáva iná možnosť, len zrušiť pôvodný tender a vypísať nové verejné obstarávanie na zjednodušený projekt,“ skonštatoval vedúci oddelenia rozvoja na mestskom úrade Róbert Folk. Na niektorých úsekoch cyklotrasy bude potrebné vybudovať trať bez asfaltového či betónového povrchu, čím sa znížia náklady.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2017
Nitru a Vráble spojí nový cyklistický chodník
Mestá Nitru a Vráble spojí nový 18-kilometrový cyklistický chodník. Prvé dve etapy jeho výstavby už majú stavebné povolenie.
viac
15.04.2018
Na zrekonštruovanej hrádzi v Štúrove by mal vzniknúť cyklochodník
Náklady na vyasfaltovanie vyše štvorkilometrového úseku sú predbežne vyčíslené na 180.000 eur, skonštatoval riaditeľ Odštepného závodu Bratislava Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Jozef Dúcz.
viac
28.07.2021
Mesto Žilina a univerzita spustili výstavbu atletického areálu
Mesto Žilina a Žilinská univerzita v Žiline (ŽU) spolu postavia atletický ovál s ihriskom. Na predpokladaných nákladoch na výstavbu vo výške približne 2 mil. eur sa budú oba subjekty podieľať rovnakou časťou.
viac
16.12.2022
V MČ Ťahanovce vyrastie nová športová hala
V košickej mestskej časti (MČ) Ťahanovce vyrastie nová športová hala. Mestskí poslanci na svojom štvrtkovom rokovaní schválili zabezpečenie financovania jej výstavby formou bankového úveru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %