Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
31.05.2022 03:20

Žiaci začali s termosnímkovaním, chcú prispieť k zmierneniu klimatickej krízy


Snímka zdroj: (eduworld.sk).


Školáci z viacerých škôl naprieč celým Slovenskom začali s termosnímkovaním, chcú tak prispieť k zmierneniu klimatickej krízy. O projekte Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica informovala jeho komunikačná manažérka Eva Sládková.


CEEV Živica vybrala spomedzi 250 škôl zapojených v programe Zelená škola osem pilotných v každom kraji do projektu Voda pre našu budúcnosť. "Zaškolili sme školské tímy (jedna učiteľka, dvaja žiaci), aby vedeli učiť nielen o klimazmene, suchu a potrebe zadržiavania a rozumného využívania vody v mestách, ale žiaci začínajú i realizovať konkrétne adaptačné opatrenia na školských dvoroch, aby zmiernili mikroklímu. Napríklad vysádzajú mokrade, robia jazierka, zadržiavajú vodu, kosia inak, vytvárajú meteostanice a podobne," vysvetlila manažérka Zelenej školy Zuzana Gallayová.

Najskôr však deti potrebujú názorne vedieť, aký veľký vplyv dokážu mať tieto opatrenia. A to je úlohou aktuálneho termosnímkovania. Niečo také je na Slovensku podľa Gallayovej unikátne, pretože bežne sa termosnímkujú budovy, aby sa predišlo únikom tepla, no mapovať ulice je naozaj novinka.

"My termosnímkujeme rôzne povrchy - asfaltovú cestu, parkovisko, trávnik pokosený a nepokosený, zelenú strechu, aby deti videli, že aj malé opatrenia v rámci školského dvora majú vplyv na mikroklímu. Termosnímky následne budú učitelia a žiaci používať pri výučbe a rovesníckom vzdelávaní o význame adaptačných opatrení na zmenu klímy," uviedla Gallayová. Ako doplnila, aby prepojili výučbu s praxou, budú na školských dvoroch realizovať vodné prvky a prvky zlepšujúce mikroklímu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2022
V máji sa v niektorých školách budú žiaci učiť vonku
Medzinárodný deň vyučovania vonku je globálne hnutie, ktoré inšpiruje a oslavuje hry a učenie sa vonku doma aj v škole. Tento rok pripadá na 19. mája, ale v Centre environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica ho rozšírili na celý mesiac máj.
viac
27.06.2022
Školy sa môžu do konca mesiaca prihlásiť do programu Zelená škola
Materské, základné, stredné aj špeciálne školy sa môžu ešte do konca júna prihlásiť do ďalšieho ročníka programu Zelená škola. Žiaci zo zapojených škôl naučili rodičov napríklad šetriť energie a využívať verejnú dopravu.
viac
11.10.2022
Certifikát Zelenej školy získalo 85 škôl
Certifikát Zelená škola v utorok získalo 85 škôl. Väčšina zo škôl, ktoré tento rok certifikát získali, pracuje v programe viac ako štyri roky. Informovala o tom komunikačná manažérka Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica Eva Sládková.
viac
26.04.2023
Tri obce budú mať šancu vybudovať sad so vzácnymi odrodami ovocných stromov
Ďalšie tri obce majú šancu získať vzácne odrody ovocných stromov. Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica otvára prvý ročník projektu komunitných ovocných minisadov - Jedlé ostrovy. Informovala o tom komunikačná manažérka CEEV Živica Eva Sládková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %