Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
06.03.2021 09:10

Žilinský samosprávny kraj spustil očkovanie už aj v Námestove


Ilustračná snímka


Žilinský samosprávny kraj včera (5. marca) úspešne rozbehol očkovacie centrum v Oravskej poliklinike v Námestove. S očkovaním pomáhajú ambulantní lekári a zdravotné sestry.


,,Záleží nám na tom, aby bolo očkovanie dostupné pre ľudí aj priamo v regiónoch. Námestovo je jediným okresom Hornej Oravy bez nemocnice, ktorá by očkovanie pokryla. Preto sme rozbehli prípravu očkovacieho centra v námestovskej poliklinike. Žilinský samosprávny kraj so svojim odborom zdravotníctva ako koordinátor vakcinácie v kraji navrhol  Ministerstvu zdravotníctva SR subjekty, ktoré museli spĺňať materiálno – technické vybavenie a personálne obsadenie a pripojenie do systému eZdravia a NCZI. Celá príprava trvala nejaký čas, som však rada, že dnes je proces ukončený a očkujú sa prví záujemcovia. Našim smelým cieľom je zaočkovať aspoň 70% ľudí v kraji," priblížila županka Erika Jurinová. Podmienkami na zriadenie očkovacieho centra bolo aj vybavenie špeciálnym zariadením pre mrazenie a chladenie vakcín, osobitne pripravenými miestnosťami a súčasne vyškolením personálu.

S cieľom zlepšiť informovanosť verejnosti o očkovaní župa rozbehla aj vakcinačnú kampaň. ,,Robíme osvetu verejnosti, aby ľudia nemali z vakcíny obavy, snažíme sa vyvracať dezinformácie a naopak poskytujeme relevantné informácie. Zriadili sme aj VAKCI-linku, na ktorej ľuďom radi poradíme, vysvetlíme, čo očkovanie prináša a aké sú ich možnosti," vysvetlila riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková.

 Aktuálne sa očkuje verejnosť v každej z krajských nemocníc, kde funguje online objednávanie. Štvrtý víkend po sebe zabezpečí očkovanie aj veľkokapacitné očkovacie centrum v Žiline a dnešným dňom sa pridala aj Oravská poliklinika v Námestove a Poliklinika Medivasa v Žiline. Od pondelka pribudnú ďalšie polikliniky a snahou je zabezpečiť vakcinačnú kapacitu na minimálne 15 050 vakcinácie týždenne. Všetko závisí však od dodávky vakcín z úrovne štátu.

Očkovacie centrá zriadené Žilinským samosprávny krajom a nemocnicami Univerzitná nemocnica Martin, Ústredná vojenská nemocnica Ružomberok a Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina spolu dodnes zrealizovali zhruba 60-tisíc očkovaní.

Verejnosť sa môže objednávať cez formulár dostupný na http://www.korona.gov.sk

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2017
Tvrdošín chce postaviť novú plaváreň za 2,5 milióna eur
Obyvatelia hornej Oravy musia po zatvorení krytej plavárne v Nižnej už viac ako tri roky dochádzať za plaveckým bazénom desiatky kilometrov až do Dolného Kubína. Tvrdošínska samospráva by tento stav chcela zvrátiť, v meste plánuje postaviť úplne novú.
viac
12.05.2022
Z budovy starej polikliniky v Námestove by malo vzniknúť klientske centrum
Stará poliklinika v Námestove by po novom mohla slúžiť ako klientske centrum pre obyvateľov regiónu. Na sociálnej sieti o tom informovala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová s tým, že budovu odkúpi a zrekonštruuje ministerstvo vnútra (MV).
viac
31.05.2023
Na Liptove a Orave začína jazdiť 95 nových prímestských autobusov
Cestujúcich prímestskou dopravou na Orave a Liptove bude voziť takmer stovka nových autobusov. Dopravca ich už postupne zaraďuje na regionálne linky.
viac
05.10.2023
V Námestove otvorili nové Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti
V Oravskej poliklinike v Námestove odovzdali v stredu do užívania nové priestory Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti. Celkové náklady na vybudovanie dosiahli viac ako 800.000 eur. Informovala o tom hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %