Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.09.2021 08:30

Živica spúšťa nový ročník projektu pre školy Elektroodpad-Dopad5


Ilustračná snímka, zdroj: zivica.sk


Nový ročník projektu pre školy Elektroodpad-Dopad5 spúšťa v týchto dňoch Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica. Cieľom projektu je vzdelávať žiakov o životnom cykle elektroodpadu a naučiť ich zodpovednej spotrebe.


Školy budú zároveň tento odpad aj zbierať. Ako TASR informovala komunikačná manažérka CEEV Eva Sládková, projekt je určený pre druhý stupeň základných škôl a pre stredné školy.       Odborná porota vyberie z prihlásených záujemcov 20, ktorí sa tento rok zúčastnia na programe. „Poskytneme im bezplatný webinár pre učiteľov, trojdňový kurz pre akčné tímy, metodické a informačné materiály k téme, zberné nádoby a odvoz elektroodpadu, ale tiež exkurziu do prevádzky spoločnosti v Banskej Bystrici, ktorá takýto odpad spracúva," hovorí manažérka projektu Lesanka Blažencová.

V projekte sa veľký dôraz kladie na rovesnícke vzdelávanie a praktickú časť výučby. Vlani sa napriek sťaženým podmienkam v súvislosti s pandémiou podarilo 21 zapojeným školám začleniť tému elektroodpadu do 23 predmetov, triednických hodín aj do adaptačného vzdelávania po návrate žiakov do škôl. O záťaži životného prostredia a dosahoch na ľudské osudy pri ťažbe, výrobe a spotrebe elektroniky a o dôležitosti minimalizácie a recyklácie sa podľa Sládkovej dozvedelo spolu 4430 žiakov a študentov. Na akčných dňoch sa zúčastnilo celkom 3660 žiakov a študentov.       

V rámci dištančného vzdelávania žiaci a študenti prehľadali aj skrine doma, zaviedli domáci zber batérií a vyzbierali vyše 7000 kilogramov elektroodpadu.       Aktuálna výzva je otvorená do 19. septembra. Školy sa môžu hlásiť prostredníctvom registračného formulára.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.09.2020
Základné školy sa môžu zapojiť do projektu „Hovorme o jedle“
Základné školy sa už od 16. septembra 2020 budú môcť zaregistrovať a realizovať aktivity VIII. ročníka HOVORME O JEDLE.
viac
01.02.2021
Budovu bývalého mlyna chce radnica zmeniť na multifunkčný priestor
Viac ako dvadsať rokov nevyužívanú budovu niekdajšieho mlyna chce mesto Veľký Šariš zmeniť na multifunkčný priestor. Objekt so šiestimi podlažiami, každé s rozlohou približne 900 štvorcových metrov, radnica kúpila koncom minulého roka za 150 000 eur.
viac
09.03.2021
V Čerešňovom sade pribudne mobiliár za takmer 100 000 eur
Nový mobiliár za 94 000 eur z eurofondov začala trenčianska radnica inštalovať popri novom chodníku okolo Čerešňového sadu v lesoparku Brezina.
viac
22.08.2023
ZŠ a SŠ sa môžu prihlasovať do ďalšieho projektu Elektroodpad - Dopad
Základné (ZŠ) a stredné školy (SŠ) sa môžu prihlasovať do projektu Elektroodpad - Dopad 7. Urobiť tak môžu do 22. septembra. Informovali o tom z Centra environmentálnej a etickej východy (CEEV) Živica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %