Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.04.2020 07:30

ZMOS komunikuje so zahraničnými partnermi, spoločne zdieľajú skúsenosti


Sídlo Kancelárie ZMOS na Bezručovej 9 v Bratislve. Snímka zdroj: (ZMOS).


Združenie miest a obcí Slovenska v aktuálnom období mimoriadne intenzívne komunikuje so zahraničnými partnermi. Hlavne s partnerskými organizáciami v Českej republike, v Rakúsku, ale aj s Radou Európskych obcí a regiónov.


Riešenia konkrétnych tém

Intenzívna komunikácia sa sústreďuje hlavne na výmenu informácií o opatreniach a rozhodnutiach, ktoré prijímajú vlády a samosprávy. Zároveň sa najreprezentatívnejšie združenia samospráv navzájom koordinujú, nakoľko si uvedomujú, že práve mestá a obce majú najcennejší prvý kontakt s obyvateľmi a v mnohých, hlavne preventívnych aktivitách nečakali na štát, ale boli výrazne aktívne. Či už vo vzťahu k zabezpečovaniu ochranných prostriedkov, zabezpečovania jedál, donášky potravín a liekov, ale aj smerom k mnohým ďalším aktivitám, ako je špeciálna pozornosť venovaná formou konkrétnych služieb pre seniorov, riešenie problémov súvisiacich s prevádzkou škôl, školských aj sociálnych zariadení, riešením karantény konkrétnych osôb a s tým súvisiacou problematikou GDPR, ale napríklad aj likvidáciou komunálnych odpadov od tejto skupiny ľudí a pod.

Aktívna európska spolupráca

Takmer na dennej báze komunikujeme s českým Svazom měst a obcí ČR. Predseda Rakúskeho združenia miest a primátor mesta Viedeň Michael Ludwing a generálny tajomník združenia Thomas Weninger oslovili predsedu ZMOS Branislava Trégera s ponukou na cezhraničnú výmenu nápadov, konkrétnych problémov, skúseností a názorov v oblasti dopadov tejto mimoriadnej situácie na naše mestá a obce. Zároveň sa zhodli na tom, že všade existujú kreatívne riešenia na vznikajúce problémy priamym a to rýchlym spôsobom. Mestá a obce sú z tohto pohľadu kľúčovými centrami. V priamom kontakte s občanmi, spoločný cieľ je dostať vírus pod kontrolu pri zachovaní nevyhnutných štruktúr. V popredí toho celého sú starostovia a všetci tí, ktorí boli poverení politickou zodpovednosťou, zamestnanci úradov a miestnych podnikov, v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach, v školách, atď.

Pracovná skupina pre COVID-19

Rada Európskych obcí a regiónov navrhla svojim členom vrátane ZMOSu, ktorý v európskej rodine samospráv pôsobí od začiatku 90-tých rokov, spoločnú koordináciu výmeny informácií, poznatkov a najlepších skúseností z jednotlivých európskych združení miestnych a regionálnych samospráv a informácií o iniciatívach európskych inštitúcií. Vytvorila pracovnú skupinu pre COVID-19, do ktorého sme nominovali zástupcu, ktorý sa bude aktívne podieľať na práci skupiny formou zdieľania informácii a skúseností. Následne bude informovať naše členské mestá a obce.

Európsky výbor regiónov vytvoril platformu pre komunálnych lídrov a vypracoval akčný plán pomoci pre samosprávy na základe podnetov z európskych miest a regiónov.

ZMOS každý pracovný deň zasiela samosprávam komplexný balík informácií, usmernení a odporúčaní k riešeniu aktuálnej situácie a neraz sú jeho súčasťou aj príklady či odporúčania samospráv z okolitých štátov.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2020
Postoje ZMOS k aktuálnej situácii
Združenie miest a obcí Slovenska dnes informovalo o postojoch k aktuálnej situácii súvisiacej so šírením vírusu, pričom predseda ZMOS Branislav Tréger predstavil konkrétne kľúčové aktivity pre najbližšie obdobie.
viac
24.03.2020
Branislav Tréger: ZMOS v zložitej situácii ponúka súčinnosť
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger listom zablahoželal novému predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi k vymenovaniu jeho vlády pani prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a zároveň novej vláde ponúkol súčinnosť pri riešení neľahkej situácie, do ktorej sa Slovensko dostáva.
viac
10.02.2021
Európsky výbor regiónov: Cezhraničné služby v Európe
Minulý týždeň sa uskutočnilo prvé zasadnutie Európskeho výboru regiónov v tomto roku. Predmetom zasadnutia výboru boli rôzne aktuálne témy a medzi nimi aj poskytovanie verejných služieb v prihraničných regiónoch.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %