Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.07.2022 03:20

ZMOS upozorňuje, že mestá sú v strese a firmy v panike


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska sa listom obrátilo na vicepremiérku a ministerku Veroniku Remišovú.


Dôvodom sú chýbajúce informácie a detailné usmernenie k dofinancovaniu navýšených cien stavebných materiálov, kvôli ktorým samosprávy nedokážu realizovať eurofondové investičné projekty a stavebné firmy odstupujú od vysúťažených zákaziek.

Zákon schválený, na pomoc čakáme

Novela zákona o príspevku poskytovanom z európskych investičných a štrukturálnych fondov schválená 19. mája 2022 umožňuje navýšenie financií pre národné projekty aj dopytové výzvy z dôvodu enormného navýšenia cien stavebných materiálov z dôvodu krízovej situácie, predtým koronakríza, teraz vojna na Ukrajine. Krízová situácia ohrozila a stále ohrozuje implementáciu už zazmluvnených projektov miest a obcí. Niektoré už odstúpili od zmluv s dodávateľmi, a tým aj od uzatvorených zmlúv o nenávratný finančný príspevok v rámci projektov z EŠIF. Ďalšie miestne samosprávy sú vo „vyčkávajúcom móde, ale s klesajúcou trpezlivosťou.“ V prípade neriešenia situácie sú tiež pripravené odstúpiť od uzatvorených zmlúv s dodávateľmi a zmlúv o nenávratný finančný príspevok. To isté avizujú aj stavebné firmy.

Združenie miest a obcí Slovenska v tejto súvislosti nadväzuje na tlačovú správu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR zo dňa 4. mája 2022, kedy vláda SR schválila novelu zákona o eurofondoch, ktorá prináša riešenie pre enormné navýšenie cien stavebných materiálov pre národné projekty a uvádza sa v nej, že MIRRI SR rokuje s Európskou komisiou s cieľom hľadania riešenia aj pre dopytové projekty. Následne v tlačovej správe MIRRI SR zo dňa 19. mája 2022 k novele zákona o eurofondoch bolo avizované, že novela zákona o eurofondoch, ktorú schválil parlament „umožní pružné dofinancovanie nielen národných eurofondových projektov, ale tiež umožní navýšiť financie projektov z klasických dopytových výziev.“ V tomto stanovisku rezort investícií uvádza, že o konkrétnej podpore navýšenia konkrétnych typov projektov rozhodnú jednotlivé ministerstvá, ktoré riadia operačné programy. Zatiaľ sa tak nestalo.

Už sme o tom rokovali

Združenie miest a obcí Slovenska na tento problém upozorňovalo pomerne dlho. Naposledy tlačovou besedou s primátormi miest, ktorí informovali o konkrétnych rizikách v ich mestách. Tiež sme na to uzpozorňovali na rokovaniach tripartity, kde sme predložili konkrétne návrhy.

„Na našom spoločnom stretnutí zástupcov ZMOS s MIRRI SR, aj za osobnej účasti pani vicepremiérky, dňa 10. júna 2022 sme boli informovaní o príprave a plánovanom zverejnení metodiky pre územie k podpore navýšenia projektov IROP dôvodu krízovej situácie vychádzajúc z prijatej novely zákona o eurofondoch v polovici júna. O zverejnenie metodiky sme žiadali aj na zasadnutí Hospodárskej a Sociálnej Rady dňa 13. júna 2022. Na tomto zasadnutí pani vicepremiérka sociálnych partnerov informovala, že metodika bude zverejnená k 15. júlu 2022. Zatiaľ sa tak neudialo a metodika k navýšeniu cien stavebných materiálov v nadväznosti na schválenu novelu zákona o eurofondoch nebola doposiaľ zverejnená,“ hovorí Branislav Tréger, predseda Združenia miest a obcí Slovenska.

Urgentná prosba

Na základe uvedeného Združenie miest a obcí Slovenska žiada urgentné zverejnenie metodiky k navýšeniu cien stavebných materiálov v rámci zazmluvnených dopytových projektov po verejnom obstarávaní z EŠIF, ktorého sa dožadujeme a ktorého termín zverejnenia nebol dodržaný a iným spôsobom smerom k miestnej územnej samosprávy komunikovaný. Pretrvávajúca situácia je na základe poznania situácie v území, pre dotknuté samosprávy stresová a medzi stavebnými firmami úspešnými vo verejnom obstarávaní táto dlhodobá situácia spôsobuje paniku.

 

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2021
O časti eurofondov 2021-2027 sa bude rozhodovať v regiónoch
Podpora regiónov z eurofondov v novom programovacom období sa mení. O konkrétnych projektoch v regiónoch bude rozhodovať územie.
viac
10.03.2021
Samosprávy sú pre MIRRI kľúčovým partnerom
Vicepremiérka Veronika Remišová včera rokovala so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska o spôsoboch, ako čo najefektívnejšie nasmerovať eurofondy do regiónov.
viac
27.07.2021
ZMOS upozorňuje na eurofondovú depresiu
Združenie miest a obcí Slovenska sa listom obrátilo na vicepremiérku Veroniku Remišovú a ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana.
viac
09.08.2021
Environmentálnym záťažiam v regiónoch pomôžu nové eurofondy
Na environmentálne záťaže pôjde z nových eurofondov 294 miliónov eur. S predstaviteľmi samospráv v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou o tom hovorila vicepremiérka. Ako pri riešení týchto problémov môžu pomôcť eurofondy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %