Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
08.11.2021 07:45

B. Gröhling: Dočasné zatvorenie škôl nie je riešením situácie


Minister školstva Branislav Gröhling. Snímka: (tasr)


Dočasné zatvorenie škôl v bordových a čiernych okresoch zhoršujúcu sa pandemickú situáciu na Slovensku nevyrieši. Kto môže situáciu zlepšiť, sú dospelí, a to zaočkovaním sa proti ochoreniu COVID-19.


Vyhlásil to minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Reagoval tak na návrh konzília odborníkov obmedziť prezenčnú výučbu v školách s horšou situáciou.       

"Síce chápem, aká je motivácia, no zasahujeme tam, kde to netreba. Riešime žiakov namiesto dospelých. Dospelí, seniori a rizikoví pacienti (z 80 percent neočkovaní) končia v nemocniciach a na pľúcnych ventiláciách," reagoval minister s tým, že nie je správne trestať žiakov za to, že dospelí nevyužili možnosť zaočkovať sa.       

Dodal, že situácia v okrese sa za týždeň nezlepší. "Navyše bordové a čierne okresy tu budeme mať ešte mesiace, pravdepodobne až do jari. Ak v bordovom či čiernom okrese regionálny úrad verejného zdravotníctva zatvorí školy na týždeň, zatvorí ich vlastne na pol roka," podotkol.       

Tento týždeň sa na Slovensku podľa Gröhlinga v školách učí prezenčne 92 percent žiakov. Ochorenie COVID-19 evidujú u 0,9 percenta. "Máme školy, kde je zatvorená jedna trieda, ale máme aj školy, kde je zatvorených naozaj veľa tried. Tento trend ukážkovo kopíruje zaočkovanosť v okrese," spresnil šéf rezortu školstva.       

Konzílium odborníkov pre zhoršujúcu sa pandemickú situáciu na Slovensku navrhlo školám s výrazným počtom tried v karanténe ukončiť prezenčnú výučbu. Členka konzília Elena Prokopová pripomenula, že už v súčasnom školskom automate sa hovorí, že regionálny úrad verejného zdravotníctva môže rozhodnúť o zatvorení školy.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2020
B. Gröhling: V súvislosti s návratom detí do škôl sa stretneme s epidemiológmi
V súvislosti s návratom detí do škôl sa vedenie ministerstva školstva stretne s epidemiológmi vo štvrtok 19. novembra.
viac
29.01.2021
Školy pokračujú v režime ako doteraz
Na základe rozhodnutia konzília epidemiológov budú od 1. februára 2021 materské školy a školské kluby detí pokračovať tak ako v súčasnosti.
viac
02.02.2021
Viac ako 20 mimovládok žiada uprednostniť školy pri uvoľňovaní opatrení
Pri uvoľňovaní opatrení musia mať školy jednoznačnú prednosť a prípadné ich ďalšie uzavretie musí byť len ako posledná možnosť.
viac
11.05.2021
ZMOS na rokovaní s ministrom školstva
Koncom minulého týždňa sa uskutočnilo rokovanie zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska s ministrom školstva Branislavom Grohlingom. Spoločné rokovanie iniciovalo Združenie miest a obcí Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %