Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
03.05.2019 09:55

Sadenie a ochutnávka pečených zemiakov v Skanzene Vychylovka – Nová Bystrica


Ručné sadenie zemiakov priblíži folklórna skupina Dolinka z Novej Bystrice.


Nedeľa 12. mája 2019 bude Skanzen vo Vychylovke – Novej Bystrici patriť jarným prácam, medzi ktoré neodmysliteľne patrí aj sadenie zemiakov. Radia sa medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny a obľúbené sú vďaka nenáročnosti na prírodné podmienky.


Na Kysuciach sa zemiaky vysádzali po celom chotári. Role (pôdu pod zemiaky) hnojili takmer vždy. Starší spôsob sadenia zemiakov bol motykou do jamiek. Neskôr sa sadilo za pluhom. Ako ešte sadia zemiaky žienky na Kysuciach nám priblíži folklórna skupina Dolinka z Novej Bystrice pri objekte Do Potoka, kde budete môcť ochutnať aj pečené zemiaky s kyslou kapustou a slaninkou. Kultúrny program začína o 13.00 hod.

Okrem toho Vám ponúkame nahliadnuť do Raganovom mlyna na výstavu „Vlaky s vôňou dreva“ obohatenú maketami vláčikov Miroslava Poláka z Čadce. V objekte Stanica Skanzen je sprístupnená výstava Jána Nováka z Košíc, ktorá sa nesie pod názvom „Lokomotívy tak trochu inak“. Na podujatie Vás srdečne pozýva Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj.

 

Autor: Darina Hnidková, Kysucké múzeum v Čadci


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2016
Do Skanzenu Nová Bystrica - Vychylovka zavíta folklórny súbor z Anglicka
Po prvý krát v histórii skanzenu sa v kultúrnom programe predstaví anglický mužský folklórny súbor The Mendip Morris Men, ktorý bol založený v roku 1956.
viac
26.07.2018
Ľanová nedeľa v Skanzene Vychylovka - Nová Bystrica
Ľan siaty, jednoročná priadna a olejodarná rastlina. Poznali ju už Slovania a na území Slovenska patrí k najstarším technickým plodinám. V období feudalizmu sa ľan pestoval nielen na veľkostatkoch, ale aj na hospodárstvach poddaných.
viac
23.07.2019
Z bačovej kuchyne – Ovčiarska nedeľa
Kysucké múzeum v Čadci pripravilo pre návštevníkov v Skanzene Nová Bystrica - Vychylovka na nedeľu 28. júla 2019 celodenný program venovaný ovčiarskemu remeslu. Od 12.00 do 16.00 hod. v objekte Do Potoka budú môcť návštevníci ochutnávať syrové výrobky spojené s ukážkou výroby syrových korbáčikov.
viac
02.09.2019
Sladká nedeľa v Skanzene Vychylovka
Kulinárska turistika sa vo svete stáva čoraz populárnejšou. Kto „zabrúsi“ do Vychylovky, ochutná nielen chutné sladké dobroty, ale aj kus kysuckej minulosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %