Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
23.02.2022 08:40

B. Bystrica od marca avizuje pravidelnú jarnú deratizáciu proti hlodavcom


Ilustračná snímka.


Mesto pod Urpínom pripravuje pravidelnú jarnú celomestskú deratizáciu, dezinsekciu a dezinfekciu verejných priestranstiev, ktorá sa začne v marci, aby sa zamedzilo nárastu populácie škodcov.


Prax ukázala, že znižovanie nárastu hlodavcov je potrebné realizovať aj mimo obdobia jar – jeseň. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.

Podľa Strelca v roku 2020 bolo na území mesta potvrdených 79 a vlani 136 výskytov hlodavcov. Pre ich zvýšený počet, pod ktorý sa okrem iného podpisujú i miernejšie zimy, bolo potrebné vykonať deratizáciu v letných mesiacoch.

„Práce v oblasti regulácie škodcov koordinuje pracovná skupina. Tvoria ju zástupcovia mesta, deratizačné spoločnosti, odborníci v oblasti riadenia, vykonávania a kontroly deratizácie a tiež správcovia kanalizačných sietí aj zástupcovia bytových samospráv," konštatoval Peter Suchý, vedúci oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev magistrátu.

Podľa neho je dôležité, aby obyvateľ nahlásil presnú lokalitu výskytu. Spoločnosť zabezpečujúca ich elimináciu umiestni do nôr nástrahu proti myšiam a potkanom. Miesto zabezpečí, aby nástraha nebola prístupná pre ľudí alebo spoločenské zvieratá, a označí ju tak, že do každej nory zasunie PET fľašu.

„Je nevyhnutné, aby Banskobystričania v priestoroch, v ktorých sa deratizuje, zvýšili opatrnosť vo vzťahu k deťom a zvieratám. Keď sa opakovanými kontrolami zistí, že výskyt hlodavcov klesol pod mieru škodlivosti, PET fľaša je odstránená a nory sú vyplnené štrkom,“ dodala Zuzana Abrinková z oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev.

Podľa nej je potrebné, aby sa okolie stojísk s nádobami na komunálny odpad udržiavalo v čistote. Odpadky tvoria okrem kanalizácie jeden z hlavných zdrojov potravy hlodavcov.

„V prípade zvýšeného počtu myšovitých hlodavcov vo vnútorných priestoroch bytových domov, v šachtách a kanalizačných prípojkách v priamom vzťahu k bytovému alebo rodinnému domu, v ich vnútorných priestoroch, na plochách a v miestach objektov právnických osôb si výkon deratizácie musí zabezpečiť majiteľ na vlastné náklady,“ zdôraznila Abrinková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
Banská Bystrica sa môže stať Európskym mestom športu 2017
Mesto pod Urpínom od zisku prestížneho titulu Európske mesto športu (EMŠ) 2017 delí už len krok.
viac
26.10.2016
V Banskej Bystrici sa uskutoční spomienková akcia Metále (pre vrahov)
V nedeľu, 30. októbra 2016 sa uskutoční na Námestí SNP v Banskej Bystrici spomienková akcia s podtitulom Metále (pre vrahov), ktorej navrhovateľom je laureát ocenenia Biela vrana Ján Mičovský. Organizátormi podujatia sú neformálne hnutie NIOT (Nie v našom meste), CKO a Múzeum SNP v Banskej Bystrici.
viac
18.03.2017
Priestory zimného štadióna sa zmenili na veľtrh kariéry
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici (UMB) a univerzitný hokejový tím organizovali pod záštitou rektora Vladimíra Hiadlovského v spolupráci s mestom Banská Bystrica dňa 13. marca 2017 podujatie Zo školy na zimák – Univerzitný deň pracovných príležitostí.
viac
19.10.2017
Začína sa s obnovou najzanedbanejších ciest a chodníkov
Zvolenská cesta a Poľná ulica patria k najvyťaženejším a najzanedbanejším miestnym komunikáciám (MK) v Banskej Bystrici. Na ich žalostný stav už dlhodobo poukazujú aj samotní Banskobystričania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %