Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
28.06.2023 02:25

Bardejovské Kúpele a Krynicu prepojí pravidelné autobusové spojenie


Snímka zdroj: (idsvychod.sk).


Prešovský samosprávny kraj (PSK) spúšťa od 1. júla cezhraničné autobusové spojenie medzi Bardejovskými Kúpeľmi a poľskou Krynicou.


Ide o historicky prvé cezhraničné spojenie v rámci dopravných služieb vo verejnom záujme objednaných a financovaných PSK. Projekt má podporiť cezhraničnú dopravu i turizmus.

"Poľsko bude so Slovenskom spojené nielen cestami, ale aj linkami. PSK vyvíja už dlhšie snahu o zavedenie takejto linky takéhoto spojenia. PSK vyčlenil finančné prostriedky vo výške zhruba 50 000 eur na to, aby vykryl toto dopravné spojenie. Túto linku, verím, že budú využívať jednak návštevníci, kúpeľní hostia, ale aj bežní ľudia, ktorí pracujú či už na jednej strane hranice, alebo na druhej strane hranice," povedal predseda PSK Milan Majerský.

Spojenie bude k dispozícii dvakrát denne v každom smere. Cestovanie z východiskovej zastávky v Bardejovských Kúpeľoch po konečnú na stanici v Krynici zaberie jednu hodinu. Odchody z Bardejovských Kúpeľov budú o 8.03 h a 16.03 h. Z Krynice budú odchody o 9.17 h a 17.17 h.

"SAD bude vykonávať túto medzinárodnú linku v rámci záujmového regiónu na základe licencie, ktorá bola udelená ministerstvom dopravy, a povolenia Poľskej republiky na obdobie piatich rokov," uviedla Oľga Ištvanová, riaditeľka SAD Prešov, ktorá spoj prevádzkuje.

Čo sa týka výšky cestovného, platí štandardná tarifa prímestskej dopravy vrátane zliav, ktorú cestujúci poznajú z autobusovej dopravy v rámci IDS Východ, teda v Prešovskom a Košickom kraji.

Prevádzka autobusových spojení je celoročná, s výnimkou deviatich dní na Vianoce od 24. decembra do 1. januára a šiestich dní počas Veľkej noci od Zeleného štvrtka do utorka po Veľkonočnom pondelku. PSK rokuje s Malopoľským vojvodstvom o zavedení ďalších cezhraničných spojení v nasledujúcich rokoch. Jednou z možností je zavedenie linky Nowy Targ - Spišská Stará Ves - Červený Kláštor v objednávke Malopoľského vojvodstva v priebehu roka 2024.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.10.2017
PSK začal v pohraničí modernizovať cesty za viac ako 10 miliónov eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) získal na niekoľko cestných projektov dotáciu v celkovej výške cez 10 miliónov eur. Projekty bude realizovať v rámci cezhraničnej slovensko-poľskej spolupráce.
viac
17.09.2020
Výzva pre subjekty zo ŽSK z Programu Interreg V-A PL-SK 2014 – 2020
Žilinský samosprávny kraj v spolupráci so Zväzkom Euroregión „Tatry” vyhlásil výzvu na predkladanie Žiadostí o poskytnutie finančného príspevku pre mikroprojekty v rámci Programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. Termín uzávierky je 30. september 2020.
viac
06.06.2022
Cyklotrasy Eurovelo 11 v doline rieky Poprad prepojili Slovensko a Poľsko
Výstavba medzinárodnej cyklotrasy Eurovelo 11 na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pokračuje.
viac
04.07.2023
PSK má schválené nové cezhraničné projekty za 4,5 mil. eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg Poľsko - Slovensko 2021 - 2027 bude môcť využiť takmer 3,9 milióna eur na aktivity, ktoré budú budovať spoluprácu medzi inštitúciami a obyvateľmi pohraničia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %