Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
13.04.2023 02:25

BROZ odchytáva sysle, chce tak posilniť genetiku ich populácií


Syseľ pasienkový.


Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) aj tento rok odchytáva sysle, začalo na letisku v Bratislave. Chce tak posilniť genetiku syslích populácií.


V týchto dňoch chystá viac odchytov a presunov na celom Slovensku. Združenie o tom informovalo na sociálnej sieti.

Odchyt sysľov robil BROZ cez víkend v okolí bratislavského letiska na kosených trávnatých plochách okolo športového obchodu. Presunuli ich na západné lokality do obcí Chtelnica, Boleráz a na Záhorie, aby posilnili miestne populácie.

"Skupiny sysľov, ktoré zostali na väčšine lokalít na Slovensku majú malý počet jedincov, ktorí sa z dôvodu nedostatku možností krížia medzi sebou, čo veľmi oslabuje genetiku týchto populácií," vysvetlili environmentalisti. Pokračujú, že pre fragmentáciu krajiny a obhospodarovanie si sysle nemôžu odbehnúť a nájsť si partnera zo susednej lokality, ktorá je často vzdialená aj niekoľko desiatok kilometrov.

Jarné sťahovanie sysľov sa deje v rámci projektu LIFE Syseľ. Sysľom pomáhajú nielen presunmi, ale aj premenou krajiny do stavu, v ktorom sa bude sysľom a iným zvieratám viazaným na pasienky dariť.

Syseľ pasienkový je na Slovensku chráneným. Pre jeho ochranu je dôležitá obnova pastvy, zjemnenie hospodárskej krajiny a udržateľnejšie hospodárenie v lokalitách, kde sa ešte vyskytuje.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2017
Posilnené spoje na Pezinskú Babu
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v spolupráci so Slovak lines posilňujú autobusové spoje na Pezinskú babu a to už pred jarnými prázdninami.
viac
16.03.2022
Na bratislavskom letisku žije najväčšia slovenská populácia sysľov
Na bratislavskom letisku žije najväčšia slovenská populácia sysľov, je ich 10 000. Celkovo je na Slovensku 28 000 sysľov.
viac
23.08.2022
Mestské lesy zvýšia odlov diviakov aj počet klietok na odchyt
Na hranici mesta a lesa na Kramároch v bratislavskom Novom Meste zvýšia Mestské lesy v Bratislave za prísnych bezpečnostných podmienok odlov diviakov. Práve tam by mohli byť odlovené problémové jedince, ktoré si už zvykli žiť v zarastených záhradách a prenikajú na sídlisko.
viac
22.02.2023
Sysle sa pre prudké oteplenie zobudili o mesiac skôr, sú vysilené
Sysle sa tento rok pre prudké oteplenie zobudili o mesiac skôr. Sú vysilené a nemajú dostatok potravy. Informovalo o tom Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %