Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
25.08.2022 08:55

Budovanie informačných centier v národných parkoch by malo stáť 25 miliónov eur


Ilustračná snímka


Na území národných parkov je potrebné dobudovať návštevnícke a informačné centrá. Investícia sa odhaduje na približne 25 miliónov eur. Jej financovanie je plánované z eurofondov.


Jestvujúce návštevnícke centrá by sa mali obnoviť a modernizovať, aby spĺňali medzinárodné štandardy. Vyplýva to z analýzy Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) Národné parky 21. storočia.

V národných parkoch podľa IEP chýba lepšia sieť náučných chodníkov a informačných tabúľ. Odporúčajú, aby sa správy národných parkov sústredili na svoje hlavné činnosti. Ostatné služby by tak mali byť poskytované vo forme koncesií. Okrem toho je podľa analytikov potrebné investovať aj do propagácie alebo do zázemia.

Národné parky by mali podporovať rozvoj ubytovacích kapacít regiónu a iných turistických služieb. Riešením dopravných zápch a nedostatku parkovacích miest v chránených územiach by mohlo byť vybudovanie záchytných parkovísk mimo hlavných turistických centier. Zabezpečiť by sa mala ekologická a frekventovaná hromadná kyvadlová doprava na začiatky turistických chodníkov alebo atrakcií..

IEP tvrdí, že investície do národných parkov budú smerovať aj do bezpečnosti návštevníkov. Zamerajú sa najmä na zabezpečenie smetných košov, dostupnosť ochranných prostriedkov ako spreje proti medveďom alebo lepšie osvetlenie obývaných miest.

Investície je možné financovať z rozpočtu riadiacej organizácie alebo z rôznych fondov. Prevádzkové náklady si však budú správy národných parkov kryť z vlastného rozpočtu, uviedol inštitút. Na úvodné investície by sa mali využiť napríklad zdroje z nového operačného programu, z ktorého časť bude môcť byť použitá na budovanie turistickej infraštruktúry.

 

 

Autor: Zdroj: Enviroportal, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2020
Rozšírenie bezzásahových území na 50 percent by stálo 11,6 milióna eur
Rozšírenie bezzásahových území na 50 percent súčasnej rozlohy národných parkov by stálo verejné financie približne 11,6 milióna eur ročne. Vyplýva to z analýzy, ktorú robil Inštitút environmentálnej politiky (IEP).
viac
10.03.2020
Rozšírenie bezzásahových území v NP by nemalo mať vplyv na zamestnanosť
Rozšírenie bezzásahových území v národných parkoch (NP) by nemalo mať výrazný vplyv na mieru nezamestnanosti v lesnom hospodárstve. Vyplýva to z analýzy, ktorú robil Inštitút environmentálnej politiky (IEP).
viac
04.06.2020
V zrekonštruovanom strážnom domčeku vzniklo múzeum aj informačné centrum
Múzeom, informačným centrom i oddychovým miestom pre turistov a cykloturistov bude zrekonštruovaný železničný domček v Haliči pri Lučenci, ktorý v stredu oficiálne odovzdali do užívania zástupcovia miestnej samosprávy a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).
viac
29.07.2021
Cezhraničný projekt priniesol nové cyklochodníky aj informačné centrum
Mesto Tvrdošín a poľská Gmina Kościelisko v posledných dvoch rokoch realizovali projekt zameraný na rozvoj cestovného ruchu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %