Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
13.12.2018 11:05

Čarovný detail - výstava exlibris a grafík


Čarovný detail - ilustračný výrez plagátu


Turčianske kultúrne stredisko v Marine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a Senior klub Martin pozývajú všetkých záujemcov na výstavu. Svoje diela exlibris a grafiku bude prezentovať Víťazoslav Chrenko, člen Združenia výtvarných umelcov moravsko-slovenského pomedzia.


Autor výstavy je slovenský zberateľ, grafik a publicista, ktorý žije a tvorí v Hlohovci. Svoje prvé informácie o exlibrise získal v ateliéri svojho otca, významného grafika Viktora Chrenka (1921 – 2010). Jeho tvorba je zameraná na úžitkovú grafiku, osobitne na knižnú značku. Vyštudoval pedagogiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre a krátko sa venoval povolaniu učiteľa. Neskôr, po absolvovaní ďalšieho štúdia, pracoval ako špeciálny skupinový terapeut vo väznici. Po smrti otca pokračuje v rodinnej tradícii a venuje sa grafickej tvorbe. V súčasnosti je autorom 120 originálnych knižných značiek.

Autor diel vytvára svoje exlibrisy a grafiky technikou linoleorytu (X3), drevorytu (X2) a kombinovanými technikami. Rád svoje malé grafiky koloruje akvarelom. Je aktívnym členom Spolku sběratelů a přátel exlibris v Prahe a členom Združenia výtvarných umelcov moravsko-slovenského pomedzia v Uherskom Brode (Česká republika). Často obsadzuje medzinárodné súťaže v tvorbe exlibris. Jeho knižné značky sú reprodukované v katalógoch z výstav, súťaží a v špecializovaných časopisoch. Má kontakty so zberateľmi v Európe a sám vlastní rozsiahlu zbierku exlibrisov a voľnej grafiky.

Víťazoslav Chrenko je členom kolektívu, ktorý pripravuje medzinárodnú výtvarnú súťaž v tvorbe knižnej značky pre deti od 6 do 15 rokov EX LIBRIS HLOHOVEC, ktorej prvý ročník sa konal v roku 1997 a zároveň pracuje ako predseda odbornej poroty. Vedie medzinárodnú tvorivú dielňu v Hlohovci a odovzdáva svoje skúsenosti mladým. Medzi jeho záujmy patrí šport a literatúra, najmä preto sa venuje exlibrisom. Tvorí jemné štruktúry so zmyslom pre detail a veľmi jemné linky dosahuje autor presným rezaním špeciálnymi nožmi. Jeho exlibrisy sú vytvorené pre konkrétneho človeka alebo inštitúciu, nejedná sa teda o voľnú, ale cielenú tvorbu. Vytvára knižné značky, ktoré odrážajú profesijné zameranie, záľuby, túžby a obľúbené témy i scenérie každého majiteľa exlibrisu. Na malej ploche tak poskytuje intímnu výpoveď o vlastníkovi knižnej značky.

EX LIBRIS patrí medzi úžitkovú grafiku a nie je vo výstavných sieňach vidieť často. Je to spravidla malý lístok s obrázkom a menom, ktorý pôvodne plnil funkciu označovania vlastníctva knihy.

Verejnosti bude výstava sprístupnená od 16. januára do 15. februára 2019 v klubových priestoroch Turčianskeho kultúrneho strediska v Martine.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 15. januára 2019 o 16.00 h.

 

 

Autor: Mgr. Radoslav Pančík, Turčianske kultúrne stredisko v Martine


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2017
Výtvarné spektrum 2017
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja aj tento rok vyhlasuje regionálne kolo súťaže „Výtvarné spektrum 2017“. Výtvarné spektrum je najprestížnejšou celoštátnou súťažou v oblasti neprofesionálnej výtvarnej tvorby na Slovensku.
viac
04.12.2017
Čas vianočný
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja srdečne pozýva priaznivcov výtvarného umenia na vernisáž výstavy prác členov Štúdia turčianskych neprofesionálnych výtvarníkov.
viac
16.04.2018
AMFO 2018
V tomto roku sa koná už 46. ročník celoštátnej postupovej súťaže neprofesionálnej fotografickej tvorby AMFO 2018, čím sa táto súťaž radí medzi najstaršie a rozsahom najväčšie celoštátne súťažné prehliadky svojho druhu na Slovensku.
viac
07.03.2019
Pohľady - výstava fotografických diel
Turčianske kultúrne stredisko v Marine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pozýva všetkých záujemcov na výstavu fotografií členov fotokrúžku pri ŠI SOŠP, Jozefa Chrena a pacientov psychiatrickej liečebne v Sučanoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %