Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
10.10.2020 08:05

COVID v obciach s MRK


Ilustračná snímka zdroj: TASR/Milan Kapusta


Terénni asistenti COVID budú v obciach s rómskymi komunitami, v ktorých nie sú tzv. pomáhajúce profesie a neprebiehajú žiadne projekty spolupracovať pri zamedzení šírenia koronavírusu.


Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity bol úspešný a stal sa prijímateľom finančnej pomoci z prostriedkov EÚ pre ďalší národný projekt. Národný projekt Podpora činností zameraných na riešenie nepriaznivých situácií súvisiacich s ochorením COVID-19 v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít sa bude realizovať  v obciach, v ktorých nie sú tzv. pomáhajúce profesie a neprebiehajú žiadne projekty ako sú napríklad Zdravé regióny, miestne občianske poriadkové služby, komunitné centrá a terénna sociálna práca.  Tento projekt má reagovať na riešenie mimoriadnych situácií, ktoré môžu vzniknúť neplánovane v súvislosti so šírením koronavírusu. V rámci projektu sa bude monitorovať stav rizika, možnosti nákazy a vývinu ochorenia COVID-19 priamo v dotknutých rómskych komunitách a bude sa cielene poskytovať obyvateľom MRK materiálna, technická a komunikačná  pomoc. 

Národný projekt COVID MRK bude pôsobiť v rómskych komunitách 7 mesiacov. Predpokladá sa, že sa začne realizovať v mesiaci november 2020 po zazmluvnení obcí. Súčasťou národného projektu je posilnenie ľudských zdrojov prostredníctvom terénnych asistentov COVID v 354 obciach uvedených v Atlase rómskych komunít 2013 a 2019. Ide o obce, ktoré v súčasnosti nie sú podporované asistenciou tzv. pomáhajúcich profesií a realizáciou národných či dopytovo-orientovaných  projektov operačného programu Ľudské zdroje.

 

Autor: Zdroj: minv.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2017
Schválené národné projekty pomôžu marginalizovaným rómskym komunitám
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ) schválil žiadosti Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity (ÚSVRK) o nenávratné finančné príspevky pre dva národné projekty.
viac
21.10.2020
Obce môžu požiadať o covid terénnych asistentov v MRK
Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity spustil výzvu na predkladanie žiadostí o terénnych asistentov, ktorí pomôžu s monitorovaním stavu rizika či možností nákazy a vývinu ochorenia COVID-19 priamo v dotknutých MRK.
viac
10.11.2020
Informácie o aktuálnom stave ovzdušia ponúkne nová webová aplikácia
Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia a Slovenským hydrometeorologickým ústavom predstavuje webovú aplikáciu dnesdycham.sk s cieľom zvyšovať povedomie verejnosti v oblasti kvality ovzdušia na Slovensku.
viac
26.10.2021
Národný projekt COVID MRK bude v teréne do januára 2022
Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity požiadal o predĺženie národného projektu COVID MRK, ktorý spustili pred rokom v októbri 2020. Vďaka tomu môže pomáhajúca profesia terénny asistent COVID pôsobiť v zapojených obciach až do 31. 1. 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %