Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
05.03.2022 03:50

Ďalším partnerským mestom Partizánskeho budú Otrokovice v Zlínskom kraji


Primátor Partizánskeho Jozef Božik.


Partizánske získa ďalšieho partnera z Českej republiky. Bude ním druhé najväčšie mesto Zlínskeho kraja Otrokovice. Dohodu o partnerstve a spolupráci odobrili mestskí poslanci na svojom poslednom rokovaní.


S ponukou o uzatvorenie dohody o spolupráci oslovila samosprávu starostka Otrokovíc Hana Večerková na základe predchádzajúcej neformálnej spolupráce a korektných vzťahov.

Otrokovice budú v poradí ôsmym partnerským mestom Partizánskeho a štvrtým z Českej republiky. Podieľali sa na vzniku Česko-slovenskej Baťovej spoločnosti, ktorej založenie inicioval v roku 2015 primátor Partizánskeho Jozef Božik. "Tým, že sme sa stretávali na rôznych aktivitách, podujatiach, kolegovia z Otrokovíc vycítili, že by sme boli vhodným partnerom, hoci už majú slovenské partnerské mesto, a to Dubnicu nad Váhom. Majú veľmi blízko k Partizánskemu, pretože Ján Antonín Baťa urobil veľmi veľa pre vznik Baťovian a rozvoj Otrokovíc," priblížil pre TASR Božik.       

Zástupcovia Otrokovíc sa preto podľa neho rozhodli, že 7. marca by bol vhodný čas na odhalenie sochy Baťovi a keďže táto osobnosť spája obe mestá, prišli s návrhom, aby spoluprácu obe samosprávy v tento deň istým spôsobom inštitucionalizovali.         

"Otrokovice a Partizánske už mali v minulosti k sebe blízko. Ešte pred rokom 1989, aj keď to otvorene nebolo možné, keďže komunistická strana by to nedovolila, z titulu batizmu spolupracovali," spomenul Božik.       

Mestá budú participovať v oblastiach ekonomiky, zdravotníctva, vedy, vzdelávania a výchovy, kultúry, športu, umenia, životného prostredia, kultúrneho a prírodného dedičstva. Otrokovice sa stanú súčasťou i podujatia Česko-slovenský deň, v rámci ktorého sa deti z oboch republík navštevujú a absolvujú spoločné vyučovanie českého a slovenského jazyka, literatúry, dejín i zemepisu.        

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2016
Považská Bystrica má nové partnerské mesto
Gruzínske mesto Zestafoni bude ôsmim partnerským mestom Považskej Bystrice. Medzinárodnú dohodu s novým partnerom schválilo tento týždeň považskobystrické mestské zastupiteľstvo.
viac
28.08.2017
Partizánske uzavrie partnerstvo s troma ďalšími mestami
Partizánske uzavrie partnerstvo s troma ďalšími mestami. Spolupracovať na viacerých úrovniach bude so srbskou Bajinou Baštou, chorvátskym Vukovarom a poľskými Krapkowicami.
viac
12.09.2022
Partizánske uzatvorilo memorandum o spolupráci so Zlínom
Osobnosť Jana Antonína Baťu spája Partizánske a Zlín. Obe samosprávy uzatvorili memorandum o spolupráci, v rámci ktorého chcú vyvíjať spoločné aktivity. Zlín je v poradí deviatym partnerským mestom Partizánskeho a piatym z Českej republiky.
viac
29.04.2023
Mesto ponúkne obyvateľom novú službu v podobe sociálneho taxíka
Mesto Partizánske ponúkne obyvateľom novú sociálnu službu. Sociálny taxík bude prevádzkovať Slovenský Červený kríž (SČK), územný spolok Topoľčany. Využiť ho budú môcť ťažko zdravotne postihnutí, ľudia s obmedzenou schopnosťou pohybu i seniori od mája.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %