Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
13.03.2024 05:10

Deň hvezdární a planetárií ponúkne počas víkendu verejnosti viacero podujatí


Deň hvezdární a planetárií - ilustračný výrez plagátu. Zdroj: mesto Rožňava


Návrat na Mesiac je témou Dňa hvezdární a planetárií, pri príležitosti ktorého sa počas víkendu 16. a 17. marca po celom Slovensku uskutočnia v priestoroch astronomických zariadení viaceré podujatia pripomínajúce si význam odbornej, vzdelávacej a popularizačnej činnosti hvezdární a planetárií.


Predseda Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied (SAV) Rudolf Gális informoval, že Deň hvezdární a planetárií je najväčšia koordinovaná ponuka popularizačných podujatí pre širokú verejnosť na Slovensku. "Je to už po deviatykrát, čo v tomto formáte nadviažeme na tradíciu Európskeho dňa planetárií vychádzajúceho z iniciatívy pracovníkov planetária v talianskej Brescii," poznamenal.         

Hlavnou témou nadchádzajúceho ročníka je návrat človeka na Mesiac a upriamenie pozornosti na aktivity spojené s dosiahnutím tohto cieľa. "Okrem príspevkov k tejto téme sa v prípade priaznivého počasia naskytá aj možnosť pozorovať Mesiac v prvej štvrti pomocou astronomickej techniky a s odborným výkladom pracovníkov jednotlivých hvezdární," doplnil generálny riaditeľ Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove Marián Vidovenec.         

Aj tento rok obsahujú aktivity astronomických inštitúcií to najzaujímavejšie z ich popularizačných programov, pútavých praktických ukážok a informácií o výsledkoch odbornej činnosti. Pôjde napríklad o prednášky pre verejnosť a zážitkové aktivity pre deti v Nitre, v Rimavskej Sobote alebo v Banskej Bystrici, prehliadky nafukovacích modelov Zeme alebo Mesiaca v Hlohovci, v Partizánskom a v Žiari nad Hronom, astrorozprávky v Humennom a komentované prehliadky astronomických pracovísk spojené s pozorovaním oblohy v Senci alebo v Medzeve.         

Podľa riaditeľa Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom Tomáša Dobrovodského sa do podujatia zapojí aj väčšina planetárií, ktoré využijú svoju výhodu a sprostredkujú návštevníkom podmanivý pohľad na nočnú oblohu s využitím projekcie, a to bez ohľadu na počasie.         

Na organizácii podujatí v rámci Dňa hvezdární a planetárií 2024 sa podieľajú Slovenská astronomická spoločnosť pri SAV a Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove v spolupráci so Slovenským zväzom astronómov, Asociáciou planetárií Slovenska a ďalšími astronomickými zariadeniami po celej krajine.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2018
Do múzea s lampášom
Múzeá a galérie budú v sobotu 19. mája otvorené do neskorých večerných hodín. Kultúrne zariadenia Žilinskej župy sa aj tento rok zapoja do Noci múzeí a galérií.
viac
20.02.2019
Svetový deň sprievodcov prinesie bezplatné prehliadky vo viac ako 12 mestách
Do Svetového dňa sprievodcov sa bezplatnými prehliadkami zapojí viac ako dvanásť miest Slovenska. Predseda Slovenskej spoločnosti sprievodcov cestovného ruchu (SSSCR) Marián Bilačič na utorkovej tlačovej konferencii uviedol, že novinkou budú prehliadky vo viacerých cudzích jazykoch.
viac
12.08.2022
Záhorie cez víkend ponúka hody, slávnosti aj festivaly jedla a pitia
Záhorie ponúka cez víkend (13. - 14. 8.) rozmanitý program. Od hodov v stupavskej časti Mást cez obecné slávnosti v Rohožníku až po ochutnávku gastronomických špecialít v Skalici či pivný festival na Gazárke.
viac
21.03.2023
Deň hvezdární a planetárií ponúkne cez víkend podujatia pre verejnosť
Deň hvezdární a planetárií 2023 sa uskutoční počas víkendu 25. a 26. marca v rôznych slovenských astronomických inštitúciách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %