Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
02.04.2024 07:50

Digitálni seniori budú v Beluši pokračovať


Ilustračná snímka: OcÚ Beluša


Beluši sa 26. marca 2024 uskutočnil posledný piaty modul školení seniorov s názvom Digitálni seniori. Okrem samotného tabletu si deväť účastníkov odneslo vedomosti o používaní tabletu, vyhľadávaní informácií, možnostiach komunikácie, digitálnej bezpečnosti a nástrahách internetu.


V nasledujúcich mesiacoch budú v Beluši pokračovať vo vzdelávaní ďalšie skupiny s prihlásenými účastníkmi.

Zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a distribúcia Senior tabletov predstavuje jedinečný koncept Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a inovácií SR, ktorý bojuje proti následkom pandémie a zároveň reaguje na súčasné spoločenské zmeny. Viac ako 100 tisíc seniorov získava vedomosti a technické zázemie, ktoré im umožní využívať výdobytky modernej doby v oblasti informačných technológií.

O priebehu vzdelávania v Beluši hovorí školiteľ Jozef Domanický: „Hlavný cieľ predstavuje získanie digitálnych zručností konkrétne v ovládaní tabletov, ich používaní na vyhľadávanie informácií so zameraním na digitálnu bezpečnosť. Okrem toho, že sa seniori viac nestratia v digitálnom svete, naučia sa napríklad ako využívať internet na komunikáciu. Úroveň jednotlivcov v Beluši je rôzna, niekto si založil e-mail, niekto ho začal počas kurzu používať.“

Na začiatku kurzu sa určí úroveň skupiny. Výučba trvá päť stretnutí po tri hodiny. Seniori môžu po skončení pokračovať v ďalšom online vzdelávaní, v ktorom budú prakticky rozvíjať získané vedomosti.

O skúsenosti s Digitálnymi seniormi hovorí účastníčka a poslankyňa Obecného zastupiteľstva v Beluši Mária Vlasatá: „Zo školenia mám veľmi dobrý pocit, postupne začínam používať aj e-mailovú komunikáciu. Školiteľ sa správal profesionálne a ľudsky, trpezlivo nám vysvetľoval jednotlivé body tak, aby sme ich pochopili a vedeli aplikovať.“

Na školenia sa môžete hlásiť na čísle dverí 11 u prednostu Obecného úradu Patrika Štrbáka, ktorý projekt hodnotí nasledujúco: „Digitálnych seniorov považujem za jedinečnú príležitosť, ako sa môžu seniori naučiť zvládať súčasnú dobu a získať užitočné nástroje, ako čeliť samote, dezinformáciám aj podvodným praktikám na internete. Teším sa, že v tomto prípade možno hovoriť o udržateľnom spôsobe, ako pripraviť našich rodičov na turbulentné sociálno-technologické zmeny v spoločnosti.“

Obec Beluša poskytuje bezplatne ku školeniu seniorov svoje priestory a potrebné technické zázemie.

Autor: (ts-Beluša, Petra Martišová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.08.2017
Počas horúčav ponúkne župa útočisko pre starších
Bratislavský samosprávny kraj dočasne sprístupní seniorom svoju veľkú klimatizovanú rokovaciu miestnosť na Sabinovskej ulici č. 16. Dôvodom sú vydané výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu pre najbližšie dni.
viac
21.01.2018
Starosta Anton Emrich vidí možnú spoluprácu so župou pri senioroch
Ústretovejšiu spoluprácu pri zariadeniach pre dôchodcov očakáva starosta obce Moravský Svätý Ján Anton Emrich od nového vedenia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), s ktorým absolvoval prvý kontakt.
viac
05.02.2021
Beluša rozdá respirátory 1200 seniorom
Vzhľadom k odporúčaniam začať používať namiesto rúšok účinnejšie ochranné prostriedky sa obec Beluša rozhodla zvýšiť ochranu najzraniteľnejšej skupiny obyvateľov pri nevyhnutnom nákupe, či návšteve lekára, a to zabezpečením respirátorov FFP2.
viac
04.04.2024
Belušský klub seniorov láme rekordy
Klub seniorov v Beluši absolvoval prvú členskú schôdzu v tomto roku s rekordným počtom 185 účastníkov vrátane pozvaných hostí, medzi ktorých patril starosta obce Ján Prekop a prednosta Patrik Štrbák. 205 členná organizácia pripravila pre členov bohatý voľnočasový program na rok 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %