Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
26.04.2022 01:30

Do centra Prešova sa po zimnej prestávke vrátil verejný klavír


Snímka zdroj: (Mesto Prešov).


podchode pred vstupom na nádvorie Čierneho orla je pre Prešovčanov a návštevníkov mesta opäť k dispozícii verejný klavír. Okoloidúci si môžu na piane zahrať alebo sa pri ňom na chvíľu zastaviť a vypočuť si tóny hudby v podaní niekoho iného. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek.


"Ide o prvé prešovské verejné piano, ktoré si môžu nadšenci hudby vyskúšať v podchode smerom na nádvorie Čierneho orla pri vstupe z Hlavnej ulice. Klavír je síce starší a vyžaduje si citlivý prístup, avšak zahrať si na ňom môžu amatérski hudobníci aj profesionáli," povedal Tomek.

Cieľom tejto kultúrno-osvetovej iniciatívy je podľa jeho slov prispieť k rozvoju kultúry v Prešove a tiež priniesť 'kultúrne trendy', ktoré sú bežnou súčasťou moderných miest.

Verejný klavír, ktorý tam umiestnil park kultúry a oddychu (PKO), bude voľne prístupný úplne pre každého do 15. novembra. Jeho zotrvanie na prešovskom námestí bude závisieť od počasia, ako aj od prístupu verejnosti.

"Okoloidúcim aj pianistom týmto spôsobom opäť dávame dôveru v kultúrne správanie sa voči hudobnému nástroju a jeho okoliu," dodal Tomek.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2020
Fotograf Jan Saudek predstaví v mestskej galérii Caraffka svoje diela
Nový pohľad na tvorbu fotografa ponúkne výstava s názvom Jan Saudek: Life, ktorú pripravila mestská galéria Caraffka, Park kultúry a oddychu (PKO) v Prešove a producent Milosh Harajda.
viac
21.07.2021
Rákociho palác rozozvučia staré melódie aj Prešovský graduál
Krajské múzeum v Prešove pripravilo pre svojich návštevníkov ochutnávku zo svetskej hudby 17. a 18. storočia. Kapela Musica Historica z Budapešti vystúpi v Prešove po prvýkrát.
viac
14.09.2021
Mesto Prešov má svoj prvý verejný klavír
V centre Prešova pribudla zaujímavá novinka v podobe verejného klavíra, ktorý je umiestnený v podchode pred vstupom na nádvorie Čierneho orla. Okoloidúci si môžu na piane zahrať alebo sa pri ňom na chvíľu zastaviť a vypočuť si tóny hudby v podaní niekoho iného.
viac
08.02.2023
Park kultúry a oddychu investoval do rekonštrukcií približne 90 000 eur
Park kultúry a oddychu (PKO) v Prešove investoval vlani do rekonštrukcií objektov, ktoré spravuje, približne 90 000 eur z vlastných zdrojov. Informovala o tom manažérka kultúry PKO Patrícia Nagyová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %