Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
28.09.2022 11:40

Do života vtáctva môžu Košičania nazrieť prostredníctvom smart búdky


Na snímke netradične zavesená smart vtáčia búdka s prenosom dát a obrazu v Košiciach. Snímka zdroj: (tasr).


V košickom mestskom parku inštalovali smart vtáčiu búdku, ktorá ponúka pohľad do diania v nej a ornitológom aj rôzne údaje zo senzorov.


Ako informoval hovorca Správy mestskej zelene (SMsZ) Peter Sasák, išlo o vyvrcholenie grantového projektu, v rámci ktorého v Košiciach pribudlo viac ako 100 búdok pre vtáky a netopiere.

Cieľom projektu bolo zvrátiť negatívny trend poklesu početnosti druhov a zlepšiť dostupnosť úkrytov a hniezdnych príležitostí. "Búdky monitorujeme, zbierame z nich dáta a vzorky, tie poskytujeme odborníkom a tí ich ďalej využívajú," povedala riaditeľka SMsZ Marta Popríková. Snahou spolupráce SMsZ a Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) bolo prostredníctvom Univerzitného vedeckého parku Technicom a občianskeho združenia (OZ) Novozem ponúknuť zaujímavú inováciu spojenú s podporou rozvoja biodiverzity.

Inovatívnu smart vtáčiu búdku zostrojili študenti z Technicomu. Živý prenos z nej je dostupný na webstránke makekosice.digital. V búdke sa meria teplota a vlhkosť, senzor pohybu upozorní administrátorov, že v búdke bol pohyb, a vyhotoví s pomocou zabudovanej kamery sériu fotografií s metaúdajmi. "Pripravujeme aj prepojenie s dátami z nami vytvorenej meteostanice v mestskom parku," povedal tvorca technického riešenia smart búdky Samuel Schnelly.

Porovnanie údajov z búdky a meteostanice môže byť využiteľné aj pre vedcov skúmajúcich život a hniezdenie vtáctva. "Môže to priniesť zaujímavé zistenia o reakcii vtákov na zmeny v ich prostredí. Zároveň dáta spojíme aj s terénnym výskumom a počas zimného čistenia búdok z nich budeme odoberať vzorky, ktoré sa podrobia parazitologickému prieskumu a vyhodnotí sa aj zloženie hniezdnej výstelky," doplnil ornitológ a odborný garant projektu z OZ Novozem Peter Krišovský.

Okrem smart búdky v rámci projektu osadili na rôznych miestach Košíc 75 búdok pre vtáky a 30 pre netopiere. Zrealizovali aj vzdelávacie aktivity či nakúpili nové ďalekohľady a endoskopické kamery, ktoré pomáhajú ornitológom a využíva ich aj SMsZ pri orezoch a výruboch s cieľom minimalizovať riziko ohrozenia vtáctva a netopierov. Projekt získal nenávratnú podporu v rámci grantovej výzvy Nadácie Východoslovenskej energetiky (VSE) vo výške takmer 5000 eur. SMsZ ho dofinancovala sumou viac ako 1000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2016
Košičania si aj tento rok môžu prenajať vianočný stromček
Už po štvrtýkrát ponúka Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach možnosť prenájmu vianočného stromčeka v kontajneri.
viac
17.03.2021
Hmyzie hotely osadila SMsZ v dvoch košických parkoch
Správa mestskej zelene (SMsZ) Košice osadila prvé dva takzvané hmyzie hotely. Pribudli v Mestskom parku a Zuzkinom parku.
viac
29.11.2022
Ľudia si môžu prenajať vianočný stromček, po sviatkoch sa vráti do prírody
Aj tento rok si môžu ľudia v Košiciach prenajať vianočný stromček od Správy mestskej zelene (SMsZ). Následne po sviatkoch bude vysadený v okrasnej škôlke.
viac
19.06.2023
Smart riadenie fontán ušetrí vodu a elektrinu za tisícky eur ročne
Nové smart riadenie fontán v košickej mestskej časti Západ ušetrí vodu a elektrinu za tisícky eur ročne. Plne digitálne ovládanie fontán prináša podľa riaditeľky Správy mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach Marty Popríkovej zvýšenie efektívnosti ich prevádzky a úsporu až pätiny nákladov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %