Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
05.01.2023 03:20

Dobrá Niva chce tento rok budovať novú ČOV, zaviedla tiež poplatok za rozvoj


Dobrá Niva.


Vybudovanie novej čistiarne odpadových vôd (ČOV) a následné prepojenie starej ČOV s novou a tiež spustenie procesu jednoduchých pozemkových úprav v lokalite IBV Nad Višničkami, to sú hlavné priority vedenia obce Dobrá Niva v okrese Zvolen na tento rok.


"Pri všetkých veľkých investíciách je to podmienené tým, že na ne získame finančné prostriedky z grantov. Veľká časť plánovaných stavieb je totiž totožná s tými, ktoré boli rozpočtované aj po minulé obdobia, ale pre nezískanie financií alebo iné problémy sa nemohli zrealizovať," informuje starosta obce Milan Jakubík. K takým patrí aj dlhšie plánované budovanie novej oddychovej zóny v obci.

Celkový rozpočet obce s približne 1850 obyvateľmi bol zostavený a schválený koncom uplynulého roku ako vyrovnaný vo výške približne 3,09 milióna eur.

"V rozpočte sú aj investície, ktoré budeme riešiť z vlastných peňazí. Tam patrí napríklad vodovod v lokalite IBV Za Mlyn, oprava mosta na Ulici E. M. Šoltésovej, oprava havarijného stavu kanalizácie v škole, nákup kosačky, osvetlenie multifunkčného ihriska, posilnenie kamerového systému. Na realizáciu týchto investičných aktivít je plánové použiť aj rezervný fond vo výške 105 000 eur," vymenoval starosta. Podľa neho v rozpočte je premietnutá aj aktuálna situácia odrážajúca zvýšené ceny všetkých energií, materiálov a s tým spojené ceny služieb.

Pre zvýšenie nákladov dochádza však v obci aj k zvýšeniu poplatkov a daní. Najviac sa to bude týkať poplatku za odpad, ktorý sa zvýšil na 30 eur na osobu a rok. "Novinkou je zavedenie nového VZN, ktoré bude hovoriť o poplatku za rozvoj, ktorý sa bude týkať vznikajúcich novostavieb či rozsiahlejších rekonštrukcií vyžadujúcich si stavebné povolenie. Toto VZN má zavedené viacero miest a obcí a príjmy z neho plynúce kompenzujú zvýšené náklady samospráv bez toho, aby to museli znášať všetci obyvatelia paušálne," dodal Jakubík.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2018
V obci Ploské pracujú na čističke odpadových vôd
Na dokončení stavby čističky odpadových vôd (ČOV) aktuálne pracuje samospráva Ploského v okrese Košice-okolie. V prevádzke by mohla byť v budúcom roku, obec ešte potrebuje technológiu za 150.000 eur. Pre TASR to povedal starosta Ploského František Petro.
viac
11.12.2020
Župní poslanci napriek koronakríze schválili ambiciózny rozpočet
Hlavným bodom rokovania Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja, ktoré sa uskutočnilo 9. decembra 2020, bol rozpočet župy na roky 2021-2023.
viac
04.05.2021
V obci Nová Dedinka plánujú vybudovať čistiareň odpadových vôd
V Novej Dedinke v Seneckom okrese plánuje obec vybudovať čistiareň odpadových vôd (ČOV). Umiestnená má byť pri regionálnej ceste III/1062, zhruba 200 metrov od najbližšej bytovej zástavby v extraviláne obce.
viac
21.04.2022
Senec dokončuje stavebné práce na čistiarni odpadových vôd
Mesto Senec dokončuje stavebné práce na čistiarni odpadových vôd (ČOV) na Šamorínskej ulici. Samospráva o tom informuje na svojom webe s tým, že sa to týka novej aktivačnej nádrže a dosadzovacích nádrží. Rovnako aj rekonštrukčných prác na existujúcich objektoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %