Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
09.05.2023 02:25

Dobrovoľníci čistili Ružín a testovali aplikáciu na boj s odpadmi


Ilustračná snímka: (tasr).


Jarnému upratovaniu sa v sobotu venovali dobrovoľníci na Ružínskej priehrade. Testovali pritom bezplatnú aplikáciu, ktorá má pomôcť v boji s odpadom a nelegálnymi skládkami.


Počas upratovania na Ružíne sa im podarilo vyzbierať 106 vriec odpadu, pričom našli aj chladničku, pneumatiku, rýchlovarnú kanvicu, umývadlo alebo topánky. Informovala o tom za organizátorov Simona Ďurkovič.

Do akcie sa zapojili dobrovoľníci z občianskych združení Ružínska priehrada a Save Nature by Čivas v spolupráci s dobrovoľníkmi z IT spoločnosti, kde aplikácia vznikla.

Aplikácia EcoHike umožňuje podľa jej tvorcov označiť miesto na mape, kde sa nachádza neporiadok alebo kde sa upratovanie bude konať. Informácie sú k dispozícii komukoľvek, kto sa do nej prihlási.

"Vďaka aplikácii vieme identifikovať ohniská odpadu a vyhodnocovať, ktorá lokalita je najznečisťovanejšia a vytvára potenciálne naplaveniny. Ak si ju jednotlivci osvoja, vedela by pomôcť aj pri odhaľovaní obcí, ktoré separovaniu a odpadovému hospodárstvu nevenujú pozornosť," uviedol Jozef Kojecký z OZ Ružínska priehrada.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2017
Dobrovoľníci vyzbierali tonu odpadu z brehov Dunaja
Na výzvu ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa zareagovalo niekoľko stoviek dobrovoľníkov, ktorí sa zapojili do čistenia brehov Dunaja. Spoločnými silami sa im podarilo vyzbierať takmer tonu odpadu.
viac
07.04.2021
Jarné čistenie Zobora bude tento rok trvať štyri dni
Turisti a ochrancovia prírody budú aj tento rok čistiť Zobor a turistické chodníky od odpadkov a čiernych skládok.
viac
03.05.2021
Do čistenia Ondavy sa zapojil rekordný počet obcí a dobrovoľníkov
Do deviateho ročníka organizovaného čistenia brehov rieky Ondava sa v sobotu zapojil rekordný počet obcí. Priamo z lodí naplavený odpad zbieral aj dosiaľ najväčší počet vodákov.
viac
24.04.2023
Počas Dňa Zeme vyzbierali v meste a v kúpeľoch viac ako 120 vriec odpadu
Viac ako 120 vriec odpadu vyzbierali počas uplynulého víkendu obyvatelia Sliača a niektorých okolitých miest a obcí v intraviláne tohto kúpeľného mesta. Ďalšie množstvo odpadu putovalo do veľkorozmerného kontajnera. Akcia sa konala pri príležitosti Dňa Zeme.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %