Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
15.06.2020 09:35

Dobrovoľníci zrenovovali pred jazdami Zbojníckeho expresu múzeum zubačky


Do brigády sa zapojili asi dve desiatky dobrovoľníkov. Snímka zdroj: (tasr).


Medzi regiónmi Horehronie a Gemer pribudne toto leto ďalší zážitkový vlak - Zbojnícky expres. Nadviaže tak na úspech Horehronského expresu z vlaňajšej letnej sezóny.


Obom expresom chystajú "pôdu" dobrovoľnícke upratovacie akcie. Jedna z nich pokračovala v sobotu v Tisovci.

„Do brigády sa zapojili asi dve desiatky dobrovoľníkov. Robia na revitalizácii exteriéru, interiéru a historických exponátov tunajšieho múzea zubačky,” uviedol Viktor Brádňanský z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer.

Múzeum zubačky nám približuje úžasnú históriu unikátnej železničnej trate z Tisovca do Brezna, ktorá písala regionálne dejiny. Zaujímavé informácie a historické exponáty, to všetko sú podnety, ktoré návštevníkom múzea už navždy umocnia pôžitok z jazdy po tejto trati, či už na Zbojníckom exprese alebo na parnej zubačke,” pripomenul.

Ako povedal člen občianskeho združenia (OZ) Zubačka Jiří Kubáček, múzeum začalo svoju činnosť v roku 2014, krátko po tom, ako začal jazdiť "repasovaný" vlak, dodaný do Tisovca z Rumunska. „Otvorené je vždy počas jázd vlakov, ale tiež na požiadanie. Informácie sú na stránke nášho združenia,” pripomenul.

Zbojnícky expres bude premávať z Brezna do Tisovca cez sedlo Zbojská. Ide o trať, na ktorej z Tisovca do Sedla Zbojská jazdí v lete historická vlaková súprava ťahaná vyše storočnou parnou zubačkou, ktorú udržiavajú v dobrej kondícii dobrovoľníci z OZ Zubačka. V sezóne pôjde štyrikrát, prvýkrát sa dostane na trať 4. júla.

Cesta Zbojníckeho expresu bude zaujímavá nielen vďaka "zbojníckemu" programu priamo vo vlaku, ale aj výhľadom na slovenskú prírodu a technické pamiatky, predovšetkým železničné premostenia. Konečná zastávka Tisovec turistom ponúka návštevu práve miestneho železničného múzea.

Zbojnícky expres a Horehronský expres sú súčasťou projektu Zážitkových vlakov v Banskobystrickom kraji. Horehronský expres bude jazdiť na svojej obvyklej trase Brezno – Telgárt – Mlynky. V roku 2019 sa počas letnej turistickej sezóny previezlo Horehronským expresom takmer 3000 ľudí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2017
Posledná jazda Malokarpatským expresom
Prvá sezóna zážitkového autobusu „Malokarpatský expres“, ktorý začal premávať 15. septembra 2017 z Bratislavy do turistického regiónu Malých Karpát, sa blíži ku koncu.
viac
28.05.2019
Už tento piatok štartuje Horehronský expres
Banskobystrický samosprávny kraj počas leta pripravil pre milovníkov historických vlakov pravidelné jazdy vlakovej súpravy z prelomu 50-tych a 60-tych rokov minulého storočia - Horehronského expresu.
viac
01.06.2019
V kraji už jazdí Horehronský expres
Prvá jazda Horehronského expresu sa uskutočnila za účasti župana Jána Luntera v piatok, 31. mája 2019. Banskobystrický samosprávny kraj počas leta pripravil pre milovníkov historických vlakov pravidelné jazdy vlakovej súpravy z prelomu 50-tych a 60-tych rokov minulého storočia.
viac
08.06.2020
Horehronský expres vyráža 25. júla
Dobrovoľníci v sobotu skrášľovali vlakové stanice na Horehroní, ktorými aj toto leto bude prechádzať turistická atrakcia Horehronský expres.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %