Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
04.10.2023 12:10

Envirogranty pomôžu udržať ďalšie projekty na ochranu prírody


Ilustračná snímka - OZ Castrum Thorna


Plány neziskových organizácií a iniciatív, zamerané na ochranu a osvetu v environmentálnych oblastiach, chce pomôcť pretaviť do reality ďalší ročník programu Envirogranty. Nadácia VÚB podporí sumou 50-tisíc eur opäť perspektívne projekty.


 Jedná sa o projekty, ktoré dokážu presvedčiť svojím merateľným, pozitívnym dopadom na  záchranu biodiverzity, rozvoj envirovýchovy ako aj vo sfére sociálno-ekologického podnikania. Prihlasovacia fáza trvá do 3. novembra a víťazné projekty budú zverejnené v polovici decembra.

V rámci sektora zelených neziskoviek, inštitúcií a ochranárskych združení už dobre etablovaný zdroj grantovej podpory pokračuje svojím 4. ročníkom. K doteraz úspešne zrealizovaným 25 projektom pribudnú koncom roka ďalšie organizácie, ktoré dostanú vďaka systému Envirogranty možnosť ďalej napredovať a dlhodobo udržať svoju zmysluplnú prácu.

„Téma ochrany prírody a podpory zelených iniciatív potrebuje stále väčšiu pozornosť nás všetkých. Vo VÚB sme presvedčení, že klimatická kríza, strata biodiverzity a neudržateľné zaobchádzanie s prírodnými zdrojmi sú reálne hrozby masívnych rozmerov, na ktoré musí každý reagovať zmenou svojho prístupu – ako jednotlivec, komunita alebo firma a inštitúcia. Vieme, že nezmeníme celý svet. Chceme však pracovať na samých sebe, svojej stope, a tiež vytrvalo pokračovať v podpore ľudí, ktorí sa usilujú o záchranu toho zdanlivo najobyčajnejšieho okolo nás – hmyzu, stromov, živočíchov, čistých riek, pôdy a ovzdušia,“ hovorí predseda správnej rady Nadácie VÚB Jozef Kausich a dodáva: „Za ostatné tri roky od podpisu nášho Zeleného manifestu sme podporili prácu neziskového sektora cez grantový program pre životné prostredie aj envirocenu sumou až 330-tisíc eur. Sme radi, že nový ročník Envirograntov ďalej pomôže podpore tejto dôležitej oblasti.“

Aké projekty môžu organizácie posielať

Šancu na podporu cez program Envirogranty majú projekty mimovládnych organizácií a ochranárskych združení, zamerané na ochranu biodiverzity a životného prostredia – teda iniciatívy, ktoré konajú v prospech udržania fauny a flóry v konkrétnych lokalitách, čistoty vôd, ovzdušia, úrodnosti pôdy, a ktoré prinášajú riešenia na zmiernenie dopadov klimatických zmien.

O význame lokálnych aktivít na udržanie biodiverzity svedčia aj výsledky zrealizovaného projektu združenia Castrum Thorna z Turne nad Bodvou, ktoré získalo podporu počas minulého ročníka Envirograntov. „Naším zámerom bolo postarať sa o opätovné usídlenie sa netopierov a vtákov – dážďovníkov, ktoré sa začali v ostatných rokoch vytrácať z útrob hradu Turňa kvôli prebiehajúcej rekonštrukcii hradných múrov. Vypracovali sme projekt na budovanie náhradného obydlia v podobe betónových a drevených búdok – nielen pre tieto druhy ale aj ďalšie spevavce,“ uvádzaHelena Mackovjaková z OZ Castrum Thorna a dopĺňa: „Možnosť získať takýto typ podpory pre nás veľa znamená, pretože zdroje financovania sú dnes obmedzené. Turniansky hradný vrch sa pýši nielen samotným hradom ale aj množstvom vzácnych druhov rastlín a živočíchov. Dlhodobo sa snažíme prepájať osvetu o našom historickom a tiež prírodnom dedičstve. Sme radi, že vytváraním podmienok pre návrat pôvodných druhov vtákov na hrad získajú rozšírený zážitok aj naši návštevníci.“

Do 4. ročníka grantového programu sa môžu zapojiť aj školy a inštitúcie, ktoré prichádzajú s inovatívnymi formami vzdelávania a osvety o potrebe ochrany životného prostredia. Grant majú šancu získať iniciatívy realizované v teréne aj online, projekty zamerané na školské ekoučebne, strediská envirovýchovy či návštevnícke centrá v chránených územiach, ako aj rôzne enviro festivaly. Podporené budú aj enviro riešenia nielen v mimovládnom ale aj podnikateľskom prostredí, ktoré prinášajú pridanú hodnotu sociálnej inklúzie. Sociálno-ekologické projekty sa môžu týkať napr. zapojenia marginalizovaných skupín do enviro podnikania, udržateľnej produkcie z recyklovaných materiálov v spolupráci so znevýhodnenými komunitami a pod.

Uzávierka žiadostí o grant je 3. novembra

Vypracované návrhy projektov môžu podať neziskové subjekty do 3. novembra cez elektronický formulár. Všetky žiadosti o grant bude posudzovať nezávislá komisia expertov z oblasti ochrany životného prostredia, ktorá vyberie vo výsledku 7 až 8 víťazných organizácií. Každá z nich dostane na realizáciu navrhovaného projektu finančnú podporu do výšky 7 000 eur. Výsledky budú zverejnené do polovice decembra a prijímatelia grantov ich budú môcť využiť počas realizácie projektov v priebehu budúceho roka.

 

Autor: (Nadácia VÚB)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2018
Projekty v Lokci, Čimhovej i Sedliackej Dubovej získali finančný grant
Na zveľadenie zrúcaniny kostolíka sv. Kozmu a Damiána v Sedliackej Dubovej v okrese Dolný Kubín, sprístupnenie turistickej rozhľadne na Brabírke v Lokci (okres Námestovo) a revitalizáciu "Čimhovskej pivnice" v Čimhove (okres Tvrdošín) poputujú finančné prostriedky z Nadácie VÚB.
viac
30.09.2020
Program Envirogranty prerozdelí neziskovým organizáciám 100-tisíc eur
Nadácia VÚB vyhlasuje úplne novú grantovú schému, aká nemá na Slovensku vzhľadom na svoje zameranie obdobu. Program Envirogranty sa stáva prvou vlastnou iniciatívou bankovej nadácie, ktorej zámerom je rozdeliť 100-tisíc eur výhradne na ucelené koncepty environmentálnych aktivít tretieho sektora.
viac
08.02.2022
Otvárajú sa nominácie na envirocenu Atlas
Prvá iniciatíva verejného oceňovania projektov a ľudí na Slovensku, usilujúcich sa o udržateľnosť a záchranu planéty, pokračuje svojím druhým ročníkom.
viac
19.10.2023
Nadácia VÚB: Projekty na ochranu prírody aj pre školy
Aj štvrtý ročník iniciatívy Nadácie VÚB ocení občianske združenia a ochranárske organizácie, ktoré majú dlhodobú víziu a plán chrániť prírodu, zvrátiť hrozbu klimatickej krízy a šíriť princípy udržateľného života.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %