Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
15.11.2019 03:05

Európske fórum pre čistejšie ovzdušie


Ilustračná snímka, zdroj: EurActiv.sk


Čistý vzduch je pre zdravý život nevyhnutný. Napriek tomu, že za posledné desaťročia sa kvalita ovzdušia v EÚ zlepšila, znečistené ovzdušie naďalej spôsobuje respiračné a kardiovaskulárne ochorenia a patrí medzi najčastejšie príčiny predčasných úmrtí v Európe.


S cieľom hľadať účinné riešenia tohto závažného problému zorganizovala Európska komisia v Paríži v roku 2017 historicky prvé Európske fórum pre čistejšie ovzdušie (EU Clean Air Forum), na ktorom sa zúčastnilo vyše tristo zástupcov ministerstiev, akademickej obce, starostov, zástupcov priemyslu a občianskej spoločnosti. Záver podujatia bol jednoznačný – dosiahnuť zlepšenie kvality ovzdušia možné je, ale len cestou spoločného úsilia naprieč sektormi, politikami a v spolupráci s verejnosťou. Európska komisia v tomto procese odhodlane pokračuje a organizuje druhé Európske fórum pre čistejšie ovzdušie, ktoré sa uskutoční v dňoch 28. - 29. novembra v Bratislave.       

Podujatia sa zúčastnia poprední štátnici na národnej i európskej úrovni - ako napríklad eurokomisár Karmenu Vella (celý zoznam rečníkov je na: https://ec.europa.eu/info/events/eu-clean-air-forum-2019-nov-28_en)      

 V prípade záujmu zúčastniť sa na celom podujatí na Bratislavskom hrade, je potrebné účasť potvrďte mailom a všetkých účastníkov za  médium do 15. novembra zaregistrovať na: https://eucleanairforum.teamwork.fr/en/registration      

V prípade záujmu zúčastniť sa len tlačovej konferencie, ktorá sa uskutoční na hrade 28. novembra o 10.15 h, tak registrácia nie je nutná, stačí iba potvrdenie účasti emailom (bližšie informácie o účastníkoch budú ešte doplnené).       

Panelová diskusia pre verejnosť "Vzduch, ktorý dýchame", ktorá sa bude konať vo štvrtok, večer 28. novembra v Primaciálnom paláci v Bratislave. Zoznam účastníkov a ďalšie informácie sú na: https://www.facebook.com/events/2803072606389742/      

TASR o tom  informoval Slavomír Held z odboru komunikácie, kancelária ministra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2017
Parlament dal zelenú efektívnejšej ochrane ovzdušia
Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky dnes schválili novelu zákona o ochrane ovzdušia. O aplikačnej novele odpadového zákona budú hlasovať v stredu (18.10.). Informoval o tom hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák.
viac
13.07.2018
Slovensko bude hostiť stovky expertov na ochranu ovzdušia
Bratislava zvíťazila v silnej konkurencii. Bude hostiť prestížne environmentálne podujatie. V novembri 2019 sa v Bratislave uskutoční európske fórum pre čistejšie ovzdušie - Clean Air Forum.
viac
18.12.2020
Envirorezort predstavil kalkulačku uhlíkovej stopy
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ponúka kalkulačku individuálnej uhlíkovej stopy. Vypočítať sa dajú kilogramy emisií skleníkových plynov na osobu. Informoval o tom hovorca MŽP Pavol Fejér.
viac
24.02.2021
Poplatky za znečisťovanie ovzdušia sa majú zvýšiť
Poplatky za znečisťovanie ovzdušia sa po viac ako 22 rokoch majú zvýšiť. Zmeny avizuje minister životného prostredia Ján Budaj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %