Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
08.10.2022 02:25

Európsky týždeň regiónov a miest 2022


Ilustračná snímka


Online podujatie „Sieťovanie medzi mestami a obcami ako cesta k transferu znalostí a inovácií“ sa uskutoční v rámci Európskeho týždňa regiónov a miest prostredníctvom platformy ZOOM v utorok 11. októbra 2022 o 16:30 hod.


Európsky týždeň regiónov a miest (#EURegionsWeek) je najväčšie každoročné podujatie v Bruseli venované politike súdržnosti. Bude prebiehať od 10. do 13. októbra 2022. Ide o unikátnu komunikačnú a networkingovú platformu spájajúcu regióny, mestá a obce z celej Európy vrátane politikov, referentov, odborníkov a vedcov. Za posledných 19 rokov spravila táto platforma veľa pre podporu učenia sa v oblasti politiky a výmeny osvedčených postupov.

V roku 2021, kedy sa po druhykrát Európsky týždeň regiónov a miest konal v online formáte, dosiahol rekordný počet takmer 18 000 registrovaných účastníkov a 300 podujatí v priebehu týždňa, na ktorých sa zúčastnilo viac ako 590 partnerov. 20. ročník bude príležitosťou na diskusiu, udržiavanie väzieb medzi komunitami, výmenu osvedčených postupov a nápadov medzi partnermi a účastníkmi na štyri témy: zelená transformácia, územná súdržnosť, digitálna transformácia, posilnenie postavenia mládeže. Špeciálne vám dávame do pozornosti podujatie „Sieťovanie medzi mestami a obcami ako cesta k transferu znalostí a inovácií“. Skutočné zmeny v riadení a rozvoji samosprávnych celkov si vyžadujú aktívne zapojenie miest a obcí a efektívne využívanie zdrojov EÚ, národných, regionálnych a miestnych zdrojov. Je zrejmé, že Európska komisia a národná úroveň musia viesť dialóg s mestami a obcami, pretože ich rozhodnutia majú priamy vplyv na úspešný rozvoj jednotlivých krajín a Európy.

Projekty sieťovania medzi mestami a obcami poskytujú príležitosť miestnym samosprávam vyjadriť sa, čo následne pomáha národnej a európskej úrovni navrhovať lepšie politiky. Toto bol hlavný cieľ partnerstiev v rámci Mestskej agendy pre EÚ, do ktorej sú zapojené mestá, členské štáty, Komisia a zainteresované strany, ako sú mimovládne organizácie alebo podniky. 

Program Mestskej agendy pre EÚ, program URBACT a projekt Iniciatíva partnerských miest podporujú a inšpirujú rozvoj mestskej siete. Mestá samotné profitujú z práce v sieťach budovaním vzťahov s inými samosprávami s cieľom vymieňať si informácie, skúsenosti, nápady, zdroje a vzájomnú podporu, ako aj spoločne riešiť problémy a vytvárať nové riešenia pre potreby účastníkov siete.

Odporúčame vám, aby ste sa dozvedeli o výhodách vytvárania sietí na miestnej, národnej a európskej úrovni počas stretnutia organizovaného v rámci Európskeho týždňa miest a regiónov. Prispeli Mestská agenda pre EÚ a program URBACT k vytváraniu národných sietí? A ako? Vypočujte si odborníkov pracujúcich pre národné siete a v rámci nich, ako je Iniciatíva partnerských miest v Poľsku a sieť kruhových miest – InC2 v Portugalsku. Diskutovať sa bude aj o kľúčových faktoroch pre efektívne vytváranie sietí miest a spôsoboch ich zlepšenia.

Registrácia a prihlásenie TU.

Viac o ďalších podujatiach TU.

 

 

Autor: Zdroj: Európsky týždeň regiónov a miest 2022, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2020
Európsky týždeň regiónov a miest už čoskoro online!
Tradičné európske podujatie obcí, miest a regiónov Európsky týždeň miest a regiónov sa tento rok uskutoční v netradičnom formáte – online.
viac
18.06.2021
ÚMS: Podnikatelia podporujú decentralizáciu
Únia miest Slovenska (ÚMS) uvítala postoj Podnikateľskej aliancie Slovenska o potrebe pokračovať v posilňovaní pozície miest a obcí na Slovensku.
viac
14.10.2021
Mestá a obce by mali mať v roku 2022 k dispozícii 5,68 miliardy eur
Na zabezpečenie originálnych i prenesených kompetencií majú mať mestá a obce v roku 2022 disponibilný balík v celkovom objeme 5,68 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky, ktorý vo štvrtok schválila vláda.
viac
29.09.2022
O mesiac budú voľby starostov, predsedov krajov i poslancov
Presne o mesiac sa budú na Slovensku konať spojené regionálne voľby. Prvýkrát budú voliči vyberať v jeden deň svojich zástupcov v mestách, obciach i samosprávnych krajoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %