Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
08.06.2023 11:40

Fest Anča sa tento rok ponorí do Utópií


Banner.


Medzinárodný festival animácie Fest Anča sa uskutoční v Žiline počas prvého letného prázdninového víkendu (29. 6. – 2. 7.). Témou 16. ročníka s bohatou ponukou domácich i zahraničných animovaných filmov sú Utópie.


Divákov čaká aj pestrý sprievodný program. Festival premietne trilógiu oceňovanej režisérky Marty Pajek aj kultovú snímku Divoká planéta. Organizátori mysleli aj na rodiny s deťmi, pripravili tiež druhý ročník Študentského fóra, ktoré vytvára prostredie na diskusiu medzi školami a študentmi animácie.

"Je dôležité, aby sme si v súčasnom polarizovanom svete dovolili snívať o nových, veľakrát nemožných svetoch," vysvetľuje tému festivalu jeho programový riaditeľ Jakub Spevák s tým, že je popretkávaná naprieč celým filmovým i nefilmovým programom. "V kurátorovanej kolekcii krátkych animovaných filmov sa bude na utópie nazerať z pohľadu klimatickej krízy a kapitalizmu, ale aj z pohľadu kvíru a rodovej rovnosti. Diváci budú mať možnosť sledovať súboj dystópie s utópiou a tiež pokus o ich dekonštrukciu," avizujú organizátori.

Masterclass uvedie poľská animátorka Marta Pajek, ktorá v Žiline predstaví aj svoju trilógiu Nemožné objekty a iné príbehy. Podľa Fest Anče oceňované dielo, pozostávajúce z troch častí, "komplexný, vrstevnatý portrét ženy v kontexte spoločnosti, rodiny a romantického vzťahu" presne zapadá do festivalovej témy. "Aj napriek tomu, že slovo utópia označuje neexistujúce miesto, veríme, že na Fest Anči vytvoríme skutočné útočisko, v ktorom sa každý/á bude cítiť naozaj bezpečne. Miesto, ktoré bude inkluzívnejšie a spravodlivejšie. Miesto, kde budeme doma," dodáva Spevák.

Do 16. ročníka festivalu bolo prihlásených takmer 1400 filmov, z ktorých predvýberová komisia vybrala 230. Riaditeľka festivalu Ivana Sujová dodáva, že snímky budú hodnotiť osobnosti súčasnej domácej i svetovej animácie. O Najlepšom krátkom animovanom filme a Najlepšom študentskom krátkom animovanom rozhodne nezávislý tvorca animovaných filmov Malte Stein, pôvodom taiwanský režisér Cheng-hsu Chung a režisérka, výtvarníčka a animátorka Joanna Kozuch.

Festival sa koná v žilinskej Novej synagóge, v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, v mestskom divadle i v Rosenfeldovom paláci. Každoročne zahŕňa medzinárodnú súťaž animovaných krátkych filmov a hudobných videí či špeciálne fokusované filmové sekcie. Počas štyroch dní ponúkne prednášky, premietania pre deti a ďalšie sprievodné podujatia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2016
V Bratislave sa budú konať Dni Prahy
Bratislava ožije pražskou kultúrou. V dňoch od 10. novembra do 11. decembra 2016 sa budú v hlavnom meste SR Bratislave konať Dni Prahy.
viac
10.08.2019
Festival Cinematik dá priestor čarodejniciam a portugalským filmom
Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany sa bude konať od 10. do 15. septembra. Jeho štrnásty ročník okrem dvoch hlavných súťaží Meeting Point Europe a Cinematik.doc prinesie aj osem nesúťažných sekcií. Viaceré z uvádzaných filmov budú mať na festivale svoju slovenskú premiéru.
viac
22.05.2023
Medzinárodný folklórny festival predstavil program 63. ročníka
Už 63. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava sa uskutoční v termíne 14. až 18. júna. Informoval o tom hovorca mesta Myjava Marek Hrin.
viac
01.08.2023
V prvý augustový víkend bude námestie patriť festivalu Voľné pódium
Už po štvrtý raz sa v meste pod Urpínom uskutoční trojdňový hudobný festival Voľné pódium, ktorý aj v tomto roku spestrí program Banskobystrického kultúrneho leta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %