Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
18.11.2019 04:05

Folklórny súbor Kysučan oslávi 65. výročie vzniku


Snímka zdroj: youtube.com


Folklórny súbor (FS) Kysučan oslávi 65. výročie vzniku v piatok 22. novembra a v sobotu 23. novembra v Dome kultúry v Čadci. TASR o tom informovala Katarína Šulganová z oddelenia školstva, kultúry, mládeže a športu Mestského úradu (MsÚ) v Čadci.


Členovia súboru predstavia počas takmer dvojhodinového programu piesne a tance z Kysúc i ďalších slovenských regiónov. "Garantmi programu sú mesto Čadca a Dom kultúry v Čadci. Z verejných zdrojov ho finančne podporili Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj. Širokej verejnosti je určený piatkový program o 18.00 h," doplnila Šulganová.       

Pripomenula, že FS Kysučan založil učiteľ Peter Gančár na pôde obce Vysoká nad Kysucou. "Do súboru prichádzali postupne ďalšie výrazné osobnosti – Vladimír Šufliarsky, Ladislav a Nina Kopeckí, Amália a Pavol Kužmovci, Bartolomej a Eva Gernátovci, Ľubomír Síkora. Výrazný umelecký posun a mimoriadne plodné obdobie tvorby zaznamenal súbor v 80. a 90. rokoch minulého storočia pod umeleckým vedením Ladislava Kopeckého a Jozefa Vrábla," dodala Šulganová.       

"Súbor aktuálne pracuje pod umeleckým vedením Jozefa Vrábla, ktorý je súčasne aj choreografom. Do dnešných dní prešli súborom desiatky tanečníkov, spevákov a hudobníkov, ktorí celé desaťročia rozdávali radosť a potešenie z krásy našich ľudových tradícií nielen doma, ale aj na početných zahraničných cestách," podotkla Šulganová.       

História i súčasnosť, ako aj pôsobenie, prínos a spomienky osobností FS Kysučan sú podľa nej spracované v monografii z roku 2014, ktorá obsahuje viac ako 150 fotografií. Záujemcom je k dispozícii v informačnom centre mesta Čadca v Mestskom dome.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2016
Okrúhle výročia obce Mojmírovce pripomenú trojdňové slávnosti
Trojdňovými slávnosťami si v Mojmírovciach pripomenú 860. výročie prvej písomnej zmienky o obci a zároveň 65. výročie začiatku výroby vína v miestnom poľnohospodárskom družstve.
viac
18.04.2017
Festival ARS ORGANI NITRA slávi desiate jubileum
Od vzniku medzinárodného organového festivalu ARS ORGANI NITRA ubehne už desať rokov.
viac
21.07.2017
Na Liptove postavia plť
Dedinka Lúčky známa liečivými kúpeľmi oslavuje 730 rokov od prvej písomnej zmienky. Pri tejto príležitosti obec pripravila od piatku do nedele zaujímavý program s názvom Lúčanské letné hry.
viac
09.08.2023
Špačinský jarmok pripomenie aj jubileum folkloristov
Štyridsiate piate výročie založenia dedinskej folklórnej skupiny Špačinčanka pripomenie v sobotu (12. 8.) folklórne podujatie Špačinský jarmok v obci Špačince pri Trnave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %