Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
30.01.2023 12:35

Furmani s ťažnými koňmi po prestávke opäť súťažili o Hriňovskú fujarku


Na snímke 18. ročník zimnej furmanskej súťaže ťažných koní o Hriňovskú fujarku pri futbalovom ihrisku na Murinke v Hriňovej. Snímka zdroj: (tasr).


Zimná furmanská súťaž ťažných koní o Hriňovskú fujarku, ktorej 18. ročník sa uskutočnil v sobotu v Hriňovej, pozná svojich víťazov.


Furmanmi dňa sa stali Ján Francisty ml. a pomocník Ján Francisty st. z Krupiny so svojimi koňmi, poľským chladnokrvníkom Setom a ardenským žrebcom Dolárom. Po skončení pretekov to uviedol Martin Kliment, vedúci oddelenia školstva, kultúry, mládeže a športu hriňovského magistrátu.

Tradičné furmanské preteky v Hriňovej sa uskutočnili po dvojročnej pandemickej prestávke a prihlásilo sa na ne 18 súťažných párov zo Slovenska a jeden z Českej republiky. Furmani súperili v troch disciplínach, v slalome na čas, v silových súťažiach v páre a v jednotke.

"Tešíme sa veľkému záujmu furmanov, ktorí reprezentujú toto tradičné krásne remeslo, kráse ťažných koní a, samozrejme, tiež priazni našich návštevníkov," reagoval primátor Stanislav Horník.

Podobné furmanské preteky, kde rozhoduje sila, rýchlosť a obratnosť, organizujú aj iné mestá a obce v Banskobystrickom samosprávnom kraji, ale hriňovské bývajú v zime prvé. Sobotňajšie boli spojené aj s ochutnávkou zabíjačkových špecialít a jarmokom. "Súťaž dopadla dobre, počasie nám vyšlo. Tak veľa divákov sme na súťaži ešte nemali," dodal Kliment.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2016
Furmanské preteky absolvuje v tomto roku 12 povozníkov
Furmanských pretekov, ktoré sa stali v Sobranciach už istou tradíciou, sa v tomto roku zúčastní zatiaľ najvyšší počet povozníkov. Bude ich 12 z celého Slovenska a divákom predvedú, ako sa pracuje s koňmi v lese. Preteky sa konajú v nedeľu 21. augusta.
viac
30.01.2017
Furmani prilákali do Hriňovej asi 2500 ľudí
Okolo 2500 návštevníkov zavítalo počas tohto víkendu na 14. ročník Zimnej furmanskej súťaže ťažných koní, ktorá sa konala v Hriňovej v okrese Detva.
viac
27.03.2023
Od 1. apríla sa zvýšia ceny cestovného v prímestskej autobusovej doprave
Od 1. apríla pristúpi Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) po dohode s dopravcami SAD Zvolen a Lučenec k zvýšeniu cien cestovného v prímestskej autobusovej doprave.
viac
15.04.2023
Preteky furmanských koní na Ľadove prinesú i súťaž v jedení halušiek
V areáli Školského hospodárstva Ľadovo v Lučenci sa v sobotu (15. 4.) uskutoční podujatie s názvom Jar na farme, ktorého súčasťou budú preteky furmanských koní či súťaž v jedení halušiek. Pre návštevníkov je pripravený aj sprievodný a kultúrny program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %