Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
08.01.2024 11:05

Gymnázium prejde do pôsobnosti mesta, vznikne nová spojená škola


Gymnázium v Liptovskom Hrádku. Snímka zdroj: mojastredna.sk


Gymnázium v Liptovskom Hrádku už po novom nebude patriť Žilinskému samosprávnemu kraju (ŽSK). Od 1. septembra bude jeho zriaďovateľom mesto. Radnica budovu odkúpila za 934.000 eur v štyroch splátkach.


Potvrdil to primátor Branislav Tréger. Školu to zachráni pred možným zánikom. Gymnázium pripoja k Základnej škole s materskou školou (ZŠ s MŠ) Hradná. Vznikne tak nová spojená škola. Zmena zriaďovateľa súvisí s racionalizačnými opatreniami ŽSK. "Historicky je naše mesto veľmi silné v školstve. Preto sme súhlasili, že zriaďovateľskú pôsobnosť preberieme my," vysvetlil Tréger.        

Škola je ročne v strate približne 150.000 eur, čo sa týka osobných a prevádzkových nákladov. Primátor povedal, že si už urobili finančný, personálny aj materiálno-technický audit. "Bude to chcieť nejaké opatrenia, ale myslím si, že máme dosť skúsených ľudí na to, aby sme to zvládli," skonštatoval.        

Hovorkyňa kraja Eva Lacová ubezpečila, že cieľom ŽSK prioritne nie je školy rušiť, ale efektívne spravovať školstvo. Preto kraj prišiel s ponukou, aby mesto prevzalo gymnázium. "V spojení so ZŠ vidíme možnosť zefektívnenia financovania malých stredných škôl," uviedla Lacová pre TASR.        

Riaditeľka gymnázia Renata Halahijová zhodnotila, že záujem o štúdium tu stále je. "Otvárali sme jednu triedu a mali sme sto prihlášok. Záujem bol, ale boli sme limitovaní tým, ako nám kraj určil počet žiakov," povedala. V jednej triede bolo 17 alebo 18 žiakov, čo je podľa Halahijovej pre školu likvidačné. Ako dodala, po novom plánujú prijímať vo väčšom. Chceli by dve triedy v každom ročníku.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.01.2019
Mesto si chce zobrať úvery na financovanie investícií
Mesto Zlaté Moravce plánuje prijať preklenovací a investičný úver v celkovej sume pol milióna eur. Prijatie preklenovacieho úveru v celkovej sume 452.265 eur a investičného úveru v objeme 47.735 eur budú schvaľovať mestskí poslanci na januárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.
viac
05.09.2019
BSK a Staré Mesto zverejnili zámer vytvoriť na Vazovovej Spojenú školu
Pri príležitosti otvorenia nového školského roka informovala starostka Mestskej časti Bratislava-Staré mesto a župná poslankyňa Zuzana Aufrichtová o spoločných zámeroch Starého mesta a Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).
viac
19.10.2021
Mesto postaví 14 nových nájomných bytov v bývalej škole v Novej Stráži
Mesto Komárno postaví 14 nových nájomných bytov. Výstavba bytov vrátane potrebnej infraštruktúry si vyžiada investíciu 750.000 eur. Z tejto sumy hradí 40 percent Ministerstvo dopravy a výstavby SR, zvyšok pokryje mesto z mimoriadne výhodného úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania.
viac
05.12.2023
Mesto začalo s inštaláciu stojanov na bicykle v základných školách
Mesto Komárno začalo s inštaláciou stojanov na bicykle v základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Kryté stojany budú umiestnené na všetkých šiestich základných školách, informovala radnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %