Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
29.01.2020 11:50

J. Droba: Význam má posilňovať kompetencie krajov, nie prekresľovať ich hranice


Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Snímka: TASR


Namiesto diskusie o rušení krajov či prekresľovaní ich hraníc je potrebné otvoriť tému rozšírenia kompetencií vyšších územných celkov (VÚC).


Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba to uviedol v reakcii na návrh reformy verejnej správy, ktorý v utorok prezentovala na svojom mimoriadnom  sneme Únia miest Slovenska (ÚMS).       

"Kraje sú nezastupiteľné pri zabezpečovaní komplexného a udržateľného rozvoja regiónu," zdôraznil Droba, upozorňujúci aj na riziko partikulárnych záujmov miest a obcí v prípade, že by na ne prešli kompetencie vyšších územných celkov (VÚC). Kredit samosprávnych krajov zvyšuje práve to, že dokážu riešiť i problémy presahujúce jednotlivé katastre obcí, týkajúce sa napríklad spádovosti regionálnych škôl a sociálnych zariadení, podpory jedinečnosti regionálnej kultúry a cestovného ruchu. "Budúcnosť je preto v posilňovaní kompetencií kraja, otvoril by som napríklad tému vlastnej daňovej politiky krajov i diskusiu o tom, či by nemali byť jediným zriaďovateľom stredných verejných škôl na svojom území," dodal šéf bratislavského VÚC.        

Droba vidí výrazný význam samosprávnych krajov i pri koordinácii a realizácii kohéznej politiky Európskej únie. „Obzvlášť sú dôležité pri tvorbe partnerstva, ktoré má priniesť spoločné priority všetkých partnerov z územia vhodné na financovanie z európskych štrukturálnych a investičných fondov," odôvodnil Droba.       

Únia miest Slovenska (ÚMS) na utorkovom sneme schválila a prezentovala verejnosti svoj návrh reformy verejnej správy pod názvom Dozrel čas na zmeny. Únia navrhuje nový model deľby právomocí medzi centrálnou správou a samosprávou, nový rozsah komptencií v oblasti regionálnej samosprávy, zmeny vo financovaní a finančnom vyrovnaní pri zabezpečení kompetenčných výkonov a tiež zmenu volebného systému, ktorá by zabezpečila väčšie zastúpenie ľudí z regiónov v parlamente. Zmeny by sa podľa návrhu mali udiať presunom časti kompetencií štátu na regionálne celky, rovnako tiež prevzatím časti agendy VÚC do kompetenčného portfólia miest a obcí. V diskusii s vládou i partnermi medzi samosprávnymi združeniami má vzniknúť podľa ÚMS nová regionálna politika a nové hranice regiónov, ktoré budú vytvorené prirodzene a nie umelo, politicky. Ak nebudú regióny kreované takýmto spôsobom a nedostanú väčšie kompetencie, ÚMS nevidí zmysel v pokračovaní tejto úrovne samosprávy.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.06.2019
Návrh reformy verejnej správy bude čo najskôr, sľúbil nový šéf ÚMS R. Rybníček
Hlavnou úlohou Únie miest Slovenska (ÚMS) bude čo najskôr pripraviť návrh reformy verejnej správy. Vyhlásil to novozvolený prezident únie Richard Rybníček. Primátora Trenčína na čelo ÚMS zvolili v piatok na 30. sneme ÚMS.
viac
18.01.2020
Návrh reformy verejnej správy rozvíja aj možnosť zrušenia krajov, priznáva ÚMS
Reštrukturalizácia súčasnej podoby samosprávnych krajov a prechod ich kompetencií do agendy miestnej územnej samosprávy je jednou, no nie jedinou myšlienkou, ktorú obsahuje návrh reformy verejnej správy, pripravenej Úniou miest Slovenska (ÚMS).
viac
29.01.2020
ÚMS: Regionálna samospráva potrebuje prirodzené vymedzenie a väčšie kompetencie
Regionalizácia štátu je podmienená odovzdaním nových úloh a právomocí regiónom, ktoré musia byť vymedzené prirodzene s ohľadom na ich homogénnosť, dopravnú regionalizáciu SR a špecifickosť hlavného mesta SR.
viac
12.04.2023
Reformu spravovania štátu považuje ÚMS za nevyhnutnú, návrh MV SR však kritizuje
Otvoriť tému reformy spravovania štátu v nových podmienkach považuje Únia miest Slovenska (ÚMS) za nevyhnutnosť, keďže súčasný systém pokladá za nevhodný a obmedzujúci. Zdôrazňuje však potrebu koncepčného riešenia, nie čiastkového.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %