Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
13.06.2016 10:25

Kanalizácia zvýšila bonitu obce


Obec Papradno.


Kvalita života obyvateľov v najväčšej obci Považskobystrického okresu – Papradne sa rapídne zvýšila pred dvomi rokmi, keď sa v spolupráci s Považskou vodárenskou spoločnosťou ukončil projekt odkanalizovania celej doliny.


Podľa starostu Romana Španihela sa kanalizáciou skončili roky pretrvávajúce problémy. "Kanalizácia je veľkým prínosom. Žumpy sa vyvážali na roľu, sem-tam aj do potoka Papradnianka, riešili sme tu mnoho problémov. Kanalizácia nás nestála v podstate nič, no po jej dokončení sme investovali z úveru 250 000 eur na zaasfaltovanie ciest," priblížil Španihel.       

Papradno je tak dnes podľa neho modernou obcou s kompletnou infraštruktúrou, zdravotným strediskom, poštou, s niekoľkými predajňami potravín a spotrebného tovaru, pohostinstvami a reštauráciami. Je tu aj domov sociálnej starostlivosti. Ten prešiel z pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pod obec. Kapacitne je stavaný pre 34 klientov, žijú v ňom najmä obyvatelia obce a záujem o služby je väčší ako kapacita. V dedine pôsobí niekoľko drevárskych a stavebných firiem, nechýba pálenica a bohatý kultúrny, spoločenský a športový život. "Do obce sa vracajú aj mladší ľudia, ktorí si tu upravujú staré drevenice, ich okolie a to je dobré," pochvaľoval si starosta.       

Ako dodal, asi najväčším problémom je tamojšia základná škola. Monumentálnu stavbu postavili v roku 1957, jej kapacita je 500 žiakov, no momentálne ju navštevuje iba 160 školákov. Priestranná budova dostala nedávno nové plastové okná a celú budovu natreli. Na zateplenie však peňazí nebolo, a tak je prevádzka pre obec finančne náročná. "Materskú školu máme naplnenú na maximálnu kapacitu, chceli by sme preto presunúť materskú školu na prízemie základnej školy, čím by došlo na jednej strane k ušetreniu prostriedkov na prevádzku, ale aj k rozšíreniu materskej školy o ďalšiu triedu. Ročne sa u nás narodí asi 20 detí, každé dostáva od obce vkladnú knižku so 170 eurami. Nezabúdame na mladé rodiny, nedávno sme dostavali novú bytovku," doplnil Španihel s tým, že úmrtnosť v prestarnutej obci je stále vyššia ako natalita, a tak chcú do dediny pritiahnuť aj mladých z okolia.       

Novú tvár dostalo v posledných rokoch centrum obce. Prispel k tomu úspešný europrojekt na úpravu verejného priestranstva za 30 000 eur, ďalších 20 000 investovala obec do výstavby amfiteátra. Zaťažkávaciu skúšku zažije už koncom júna, kedy obec pripravila koncert bratov Nedvědovcov. Novú fasádu má i tamojší obecný úrad, a tak ku kompletnému zveľadeniu centra obce chýba už iba rekonštrukcia kultúrneho domu. Starosta si pochvaľuje aj prístup občanov k separovanému zberu. Ten zaviedli v obci len nedávno, no už začína prinášať finančný efekt.       

"Máme tu telovýchovnú jednotu Žiar. Futbalový oddiel so žiackym, dorasteneckým a mužským družstvom už roky ťahá Stanislav Lališ. Tento rok sme zrekonštruovali oplotenie ihriska, vlani sme prekryli tribúnu. Dlhoročnú tradíciu má dobrovoľný hasičský zbor, ktorý v Papradne založili už v roku 1896. Pred šiestimi rokmi sme z ministerstva vnútra vybavili cisternu Liaz a v minulom roku sme dostali repasovanú Tatru 148, ktorá je neoceniteľným pomocníkom najmä pri lesných požiaroch," doplnil starosta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2016
V Očovej finišujú s rekonštrukciou kultúrneho domu
Koncom augusta by mali ukončiť rekonštrukciu kultúrneho domu v Očovej v okrese Zvolen. Obec na projekt, ktorý má znížiť energetickú náročnosť budovy, postavenej v 50. rokoch minulého storočia, získala dotáciu z Environmentálneho fondu.
viac
01.02.2019
V Považskej Bystrici zrekonštruujú tri a postavia ďalšie tri hasičské zbrojnice
Dobrovoľní hasiči v šiestich mestských častiach Považskej Bystrice sa v tomto roku dočkajú rekonštrukcie, prestavby či výstavby nových hasičských zbrojníc. Z celkových predpokladaných nákladov asi 290.000 eur získalo mesto dotáciu 180.000 eur z Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
viac
16.11.2020
Obec trápi stav ciest a chodníkov, ale aj chýbajúca kanalizácia
Zlá infraštruktúra trápi samosprávu Tužiny v okrese Prievidza. Nedostatok finančných prostriedkov obce s približne 1200 obyvateľmi, ako i rozhodnutia štátu sa podpísali aj pod skutočnosť, že nie je odkanalizovaná.
viac
04.01.2021
Obec Veselé vypísala VO na dobudovanie kanalizácie
Obec Veselé v okrese Piešťany zverejnila verejnú súťaž s názvom Borovce, Rakovice, Veselé, Dubovany – dobudovanie verejnej kanalizácie, Veselé – rekonštrukcia a dostavba obecnej čističky odpadových vôd (ČOV). Vyplýva to zo zverejnených údajov vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %