Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
11.02.2023 12:05

Komuniké z 21. zasadnutia Predsedníctva Združenia miest a obcí Slovenska


Znímka zdroj: ZMOS


Predseda ZMOS a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger na 8. februára 2023 zvolal a viedol v poradí 21. zasadnutie Predsedníctva ZMOS. V súvislosti s aktuálnou situáciou poverilo Komoru miest ZMOS v spolupráci s Komorou obcí ZMOS začať s prípravou celoslovenského občianskeho protestu.


Členovia Predsedníctva ZMOS v úvode zobrali na vedomie informáciu o plnení uznesení Predsedníctva ZMOS. V oblasti energetiky predsedníctvo zobralo na vedomie informácie o vývoji kompenzácií a postupoch Združenia miest a obcí Slovenska pri rokovaniach s ústavnými činiteľmi SR v súvislosti so zastropovaním cien energií pre samosprávy.

Zároveň odporúča:

a) vytvorenie vzorovej súťaže na obstaranie energii, využiteľnú pre všetky samosprávy tak, aby sa pre eliminovalo riziko nevysúťaženia dodávateľa,

b) organizovať školenia v oblasti energetiky pre starostov a nimi poverených pracovníkov, zameraných na obstarávanie energií, vývoj na trhu a legislatívne zmeny podľa požiadaviek od členských samospráv,

c) súlade s § 25 zákona 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov pri obstarávaní energií komunikovať s dodávateľmi komodít. Tak sa samosprávy vyhnú chybám, ktoré by mohli viesť k tomu, že nenájdu dodávateľa.

Okrem toho Predsedníctvo ZMOS žiada:

a) Kanceláriu ZMOS o poskytnutie informácie na rokovanie Rady ZMOS, týkajúcej sa odpovede povereného predsedu vlády SR a povereného ministra hospodárstva SR na list ZMOS zo dňa 10. januára 2023,

b) Kanceláriu ZMOS o poskytnutie informácie na rokovanie Rady ZMOS, týkajúcej sa odpovede prezidentky SR na list ZMOS zo dňa 23. januára 2023,

c) Radu ZMOS osloviť vládu SR v poverení o bezodkladné a jednoznačné stanovisko k cenám energií po uplynutí lehoty na kompenzácie cien energií pre verejný sektor, t. j. po 31.03.2023,

d) listom osloviť ÚRSO so žiadosťou o vysvetlenie zmeny referenčného obdobia vo vyhláške ÚRSO za energetiku č. 18/2017 Z. z. v roku 2022, zo šesť mesiacov prvého polroka roka 2022 na obdobie dvoch mesiacov august a september 2022, na základe čoho bola určená maximálna regulovaná cena elektriny pre zraniteľných odberateľov na rok 2023 z najvyššej veľkoobchodnej ceny elektriny na burze,

e) Vládu SR v poverení o poukázanie nevyčerpaných finančných prostriedkov, ktoré sú v roku 2023 vyčlenené na kompenzáciu vysokých cien energií, do rozpočtov miest a obcí vo forme mimoriadnej dotácie,

f) Vládu SR v poverení o finančnú kompenzáciu zvýšených cien distribučných poplatkov  alebo ich zníženie na pôvodnú úroveň z roku 2022 (tarifa pri dodávke elektrickej energie, tarifa za prevádzkový systém, tarifa za systémové služby).

K aktuálnym informáciám z legislatívneho procesu Predsedníctvo ZMOS zobralo na vedomie:

a) aktuálne informácie z legislatívneho procesu,

b) informáciu z rozporového konania k zákonu, ktorým sa mení zákon č. 245/2018 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, ktoré sa konalo  7. 2. 2023. Predsedníctvo ZMOS zásadne nesúhlasí s predloženým návrhom zákona, ktorým sa mení zákon č. 245/2018 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, z dôvodu jeho neprimeraného zásahu do originálnych kompetencií miest a obcí na úseku materských škôl a žiada Ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu SR o zastavenie legislatívneho procesu k zákonu, ktorým sa mení zákon č. 245/2018 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

Okrem toho ukladá:

a) Kancelárii ZMOS listom upozorniť Európsku komisiu na výhrady Združenia miest a obcí Slovenska k návrhu novely školského zákona,

b) Kancelárii ZMOS v prípade schválenia školského zákona v Národnej rade SR iniciovať podanie na Ústavný súd SR,

c) Kancelárii ZMOS participovať na príprave návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov. Zároveň odporúča vedeniu a zástupcom ZMOS trvať pri účasti na rozporovom konaní na zásadných pripomienkach, ktoré Kancelária ZMOS uplatnila v medzirezortnom pripomienkovom konaní. 

Predsedníctvo ZMOS zobralo na vedomie informácie k možnostiam čerpanie úverov z Environmentálneho fondu. A tiež zobralo na informáciu o príprave 34. snemu Združenia miest a obcí Slovenska. 

Predsedníctvo ZMOS k ponuke Generálnej prokuratúry v súvislosti so zhodnotením stavu zákonnosti  všeobecne záväznýách nariadení žiada Kanceláriu ZMOS, aby v nadväznosti na ponuku GP SR reagovala žiadosťou o ponúkanú lektorskú aktivitu zo strany GP SR k zákonnosti VZN. K návrhu na Memorandum pri poskytovaní podpory pri podávaní majetkových priznaní v elektronickej forme žiada Kanceláriu Národnej rady SR o zapracovanie pripomienok predložených Predsedníctvom ZMOS.

V bode rôzne zároveň zobralo na vedomie aktuálnu informáciu v oblasti sociálnych služieb, informáciu o činnosti Komory miest Rady ZMOS a odporúča:

a) Komore miest ZMOS v spolupráci s Komorou obcí ZMOS začať s prípravou celoslovenského občianskeho protestu,

b) pripraviť zoznam požiadaviek ZMOS pre účely spracovania MEMORANDA s relevantnými politickými stranami a predložiť ho na najbližšie rokovanie Rady ZMOS. 

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2020
Komuniké z Predsedníctva ZMOS a Rady ZMOS
V poradí 6. zasadnutie Predsedníctva ZMOS sa uskutočnilo tesne pred rokovaním Rady ZMOS. Mnohé jeho závery boli následne prerokované na popoludňajšom rokovaní Rady ZMOS.
viac
18.12.2020
Komuniké zo 7. rokovania Predsedníctva ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal na včerajší deň (17. 12) v poradí 7. rokovanie Predsedníctva ZMOS. Kľúčovými témami boli ekonomika, eurofondy aj aktuálna legislatíva.
viac
01.07.2022
Komuniké z 18. zasadnutia Predsedníctva ZMOS
V utorok 28. júna, pred rokovaním Rady ZMOS sa uskutočnilo v poradí 18. zasadnutie Predsedníctva ZMOS.
viac
11.02.2023
Kto škodí mestám a obciam, škodí ľuďom
Predseda Komory miest a podpredseda ZMOS, primátor mesta Partizánske Jozef Božik v súvislosti s riešením dopadov energetickej krízy, nepriaznivej situácie a neistotami, ktoré neustále rezonujú naprieč celým územím, zvolal 9. februára 2023 ďalšie online rokovanie Komory miest ZMOS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %