Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
29.04.2022 07:45

Kosba ohľaduplná k opeľovačom sa u verejnosti nestretla s pochopením


Ilustračná snímka.


Zamestnanci Technických služieb (TS) mesta Humenné začali v uplynulých dňoch s prvou kosbou verejných priestranstiev.


Ako na internetovej stránke mesta informoval Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu, keďže sa vlaňajší spôsob, keď sa pri kosení ponechala časť trávnikov ako "kvetinová" lúka poskytujúca priestor pre opeľovače, nestretol u obyvateľov s porozumením, tento rok budú TS kosiť "tradičným" spôsobom.

"Pre nepokosené časti trávnikov mi vlani volalo približne 80 nespokojných ľudí. Naopak, ocenili to len dve ženy," skonštatoval riaditeľ TS Milan Kuruc. Z minuloročných komentárov obyvateľov na sociálnej sieti vyplýva, že sa obávali najmä kliešťov, objavovali sa aj tvrdenia, že vo vysokej tráve môžu byť i hady.

Podľa slov riaditeľa Správy Národného parku Poloniny Miroslava Buraľa je však spôsob "čiastočnej" kosby verejných priestranstiev v súčasnosti pre zachovanie biodiverzity v urbanistických sídlach viac ako žiaduci. "Ono to možno vyzerá trochu 'zle' z hľadiska návštevníka, ale na týchto mikrolokalitách je práve ten život opeľovačov. Preto je dôležité, aby sa takéto plôšky nechávali," vysvetlil s tým, že takéto biotopy slúžia aj ako biologická ochrana rastlín proti škodcom. Ako podotkol, príliš častým kosením sa biodiverzita z mestskej zelene vytráca. Prijatie podobného postupu pri kosení verejných priestranstiev verejnosťou by podľa Buraľa podporili informačné tabule osadené pri takto obhospodarovaných trávnikoch.

Plán kosby 76 hektárov trávnatej plochy v Humennom je rovnaký ako po minulé roky, uskutočniť sa má minimálne päťkrát. Kosiť budú len zamestnanci TS. "Ak by vplyvom nepriaznivého počasia a klimatických podmienok kosba výrazne meškala, je dohodnutá spolupráca s externou firmou, ktorá vypomôže s mulčovaním najrozsiahlejších voľných plôch," doplnil Škuba.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.07.2017
Cigeľská kosa 2017
Profesionáli i amatéri. Každý, kto chce predviesť svoje zručnosti v kosení trávy, má príležitosť už túto sobotu 29. júla 2017 na futbalovom ihrisku a priľahlých lúkach obce Cigeľ.
viac
24.05.2019
MŽP SR: Bez opeľovačov by na pultoch obchodov chýbali mnohé potraviny a textil
Biodiverzita aj hmyz sú pre ľudí životne dôležité. Za uplynulých 300 rokov sa zvýšila produkcia potravín, ktoré sú závislé od opeľovačov, o 300 percent, avšak efektivita produkcie klesá najmä vzhľadom na klesajúci počet týchto organizmov.
viac
13.04.2021
Petržalka opäť pristúpi na niektorých plochách k šetrnejšej kosbe
Bratislavská Petržalka pristúpi aj tento rok k šetrnejšiemu koseniu a na niektorých plochách zníži intenzitu kosenia. Dôvodom je prirodzená podpora pre opeľovače, ako aj zachytenie a vsakovanie zrážkovej vody.
viac
28.04.2021
V Bratislave sa už kosí, samosprávy budú dbať aj na biodiverzitu
Vo viacerých častiach hlavného mesta spustili v týchto dňoch prvú jarnú kosbu trávy. Mesto i viaceré mestské časti deklarujú, že aj tento rok budú dbať na biodiverzitu a v niektorých lokalitách pristúpia k šetrnejšiemu koseniu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %