Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
30.12.2022 02:25

Košická zoo sa teší záujmu, za rok ju navštívilo 250 000 ľudí


Snímka zdroj: (tasr).


Košická zoologická záhrada privítala tento rok už 250 000 návštevníkov. Vo svojej histórii dosiahla toto číslo druhýkrát, prvý raz to bolo v roku 2019.


Ako informovala zoo, jubilejným štvrťmilióntym návštevníkom sa vo štvrtok stala rodina Šmirjaková z Košíc. Pri vstupe ju privítali primátor mesta Jaroslav Polaček a riaditeľ zoo Erich Kočner.

Šmirjakovci prezradili, že v tomto roku prišli do zoo po druhý raz. "Do našej zoo chodíme radi, lebo sa nám tu páčia veľké výbehy, zvieratá všeobecne a napokon aj úžasné výhľady, keď vyšliapeme až do hornej časti," povedal otec rodiny Peter.

V tomto roku zoo ponúkla viacero zaujímavostí. Zo zoologického hľadiska k nim patrili prvoodchovy. Plameniaky červené a ružové sa tam vyliahli po prvý raz od začiatku ich chovu v roku 2014. K chovateľským úspechom patrí podľa zoo aj prvý potomok v skupine afrických opíc – mačiakov husárskych. V Košiciach sa narodil po 42 rokoch ako druhý odchov na Slovensku. Mimoriadne cenné sú odchovy dvoch mláďat kozorožcov sibírskych či mláďatá bažantov pestrých, ktoré sú považované v prírode za vyhubený druh. Chovateľov potešilo aj deväť veľhadovcov kubánskych a po prvý raz zoo odchovala korytnačku leopardiu. "Mimoriadne si ceníme dve mláďatá pakoňov pásavých. Naše reprodukčné stádo patrí k dvom medzi českými a slovenskými zoo. Nemôžem nespomenúť mláďa u antilop losích – druhej najväčšej antilopy sveta. Prírastkami nás potešili aj vodárky červené a antilopky jeleňovité, ktoré pochádzajú z Indie. Napokon to bolo šesť mláďat tučniakov jednopásych a jedno mláďa kamzíka alpského. Naša zoo je jediná, ktorá koordinuje európsky chov oboch druhov," priblížil riaditeľ Kočner.

Novinkami končiaceho sa roku boli aj tri druhy dravcov - karakara pásikavá pôvodom z Južnej Ameriky, orliak bielohlavý, známy ako národný symbol USA, a najväčší lietajúci dravec Slovenska orol skalný.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.02.2017
Košická ZOO sa stala členom svetovej organizácie WAZA
Zoologickú záhradu Košice najnovšie prijali za člena Svetovej organizácie zoologických záhrad a akvárií (WAZA). Po bojnickej sa tak stala druhou slovenskou zoo, ktorá získala status riadneho člena tejto prestížnej organizácie.
viac
15.08.2020
Zoo Košice privítala v júli rekordných takmer 63.000 návštevníkov
Rekordnú návštevnosť zaznamenala Zoologická záhrada Košice v priebehu mesiaca júl. "Bránami zoo prešlo takmer 63 000 návštevníkov, čo je o 5000 viac ako vlani.
viac
22.07.2022
Verejnosť môže vybrať projekty, ktoré podporia z participatívneho rozpočtu
Verejnosť môže od štvrtka do 22. augusta hlasovať za projekty, ktoré získajú financie na realizáciu z participatívneho rozpočtu Košického samosprávneho kraja (KSK). Prerozdelených bude 100 000 eur. KSK o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
29.11.2022
Ľudia si môžu prenajať vianočný stromček, po sviatkoch sa vráti do prírody
Aj tento rok si môžu ľudia v Košiciach prenajať vianočný stromček od Správy mestskej zelene (SMsZ). Následne po sviatkoch bude vysadený v okrasnej škôlke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %