Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
22.07.2022 09:30

Verejnosť môže vybrať projekty, ktoré podporia z participatívneho rozpočtu


Ilustračná snímka.


Verejnosť môže od štvrtka do 22. augusta hlasovať za projekty, ktoré získajú financie na realizáciu z participatívneho rozpočtu Košického samosprávneho kraja (KSK). Prerozdelených bude 100 000 eur. KSK o tom informuje na svojej webovej stránke.


Participatívny rozpočet je nástroj, ktorý umožňuje občanom priamo sa zapojiť do rozhodovania o prerozdelení časti verejných zdrojov. Cieľom projektu je podľa KSK zlepšiť kvalitu života ľudí v kraji. Kým vlani bola výzva v rámci participatívneho rozpočtu orientovaná na šport, tento rok mohli žiadateľa predkladať svoje inovatívne nápady z oblasti regionálneho rozvoja, kultúry, školstva, ľudských práv, zdravotníctva, životného prostredia či sociálnej oblasti.

Obyvatelia KSK si môžu vybrať zo 16 projektov samospráv a organizácií, podporiť môžu tri z nich. "Hlasujúci vo veku nad 15 rokov sa na webovej stránke rozhybanykraj.hlasobcanov.sk verifikuje kódom, ktorý mu príde v bezplatnej SMS správe na číslo zadané do formulára. Zapojiť sa je možné z akéhokoľvek slovenského telefónneho čísla, a to len raz," uvádza KSK.

Minimálna výška pomoci, ktorú môžu projekty získať, je 25 000 eur, maximálna 100 000 eur. Dotáciou kraj prispeje do výšky 90 percent celkových oprávnených výdavkov projektu. Získať ju možno len na projekty realizované na území Košického kraja.

Nápady, ktoré získajú od obyvateľov najviac hlasov, by mali byť zrealizované do konca októbra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2021
KSK spúšťa participatívny rozpočet, o projektoch rozhodne hlasovaním verejnosť
Košický samosprávny kraj (KSK) vyhlasuje výzvu na predkladanie návrhov o verejnoprospešných projektoch, ktoré sa zrealizujú v rámci participatívnej časti krajského rozpočtu. Občania tak budú môcť po prvýkrát v histórii kraja rozhodovať, kam pôjdu verejné peniaze.
viac
22.12.2021
Banskobystričania rozhodli, že mesto zveľadí Urpínske serpentíny i parčík Sissi
O sumu 40 000 eur z participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica sa podelia projekty Urpínske serpentíny III., 100 nových stromov pre Banskú Bystricu, Radvanská záhrada a Revitalizácia parčíka cisárovnej Sissi.
viac
22.12.2021
Obyvatelia KSK vybrali šesť športových projektov, ktoré zafinancuje kraj
Pilotný ročník participatívneho rozpočtu Košického samosprávneho kraja pozná víťazné projekty. V budúcom roku sa bude realizovať spolu šesť projektov športovej infraštruktúry, ktoré hlasovaním vybrali obyvatelia kraja. Informoval o tom Úrad KSK.
viac
12.04.2022
Karlovešťania rozhodnú o využití participatívneho rozpočtu
Do 25. apríla môžu obyvatelia bratislavskej Karlovej Vsi hlasovať pre projekty, ktoré dostanú finančnú podporu z Participatívneho rozpočtu Karlovej Vsi (PARTeR). O prostriedky z alokácie v celkovej výške 20 000 eur sa uchádza 16 projektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %