Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
07.07.2021 10:25

Levickí poslanci schválili takmer pol milióna eur na obnovu hradného parku


Vizualizácia zdroj: (FZKI SPU v Nitre).


Mesto Levice zrevitalizuje hradný park. V oplotenom uzatvárateľnom areáli bude obnovené jazierko, vybudované pódium pre kultúrne podujatia aj nové chodníky a osvetlenie.


Mestskí poslanci schválili na prvú etapu revitalizácie parku 466 456 eur, informovala Adriana Macáková z levického mestského úradu.

Obnova hradného parku dlhé roky viazla. Príčinou bolo, že areál nepatril mestu, ale bol vo vlastníctve Nitrianskeho samosprávneho kraja. Mesto získalo hradný park do vlastníctva v roku 2017 zámennou zmluvou s Nitrianskym samosprávnym krajom. O rok neskôr dala radnica spracovať návrhy revitalizácie hradného parku. Krajinno - architektonické štúdie pre mesto pripravili študenti Katedry záhradnej a krajinnej architektúry Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Ich úlohou bolo dôkladne zmapovať súčasný stav riešeného priestoru v rámci terénneho prieskumu, vypracovať analýzy historického vývoja a súčasného stavu priestoru a na základe vedomostí a poznatkov získaných terénnym prieskumom a analýzami navrhnúť spôsob riešenia parkového priestoru pri Levickom hrade.

Študenti pripravili štyri variantné riešenia, v ktorých boli zohľadnené požiadavky a priority mesta. Medzi nimi bolo okrem iného obnovenie jazierka, revitalizácia zelene, riešenie hlavných a vedľajších chodníkov, ihrisko a menšie pódium na konanie spoločensko-kultúrnych akcií. Podmienkou bolo rešpektovanie blízkosti historickej pamiatky so zabezpečením priehľadov na objekt hradu. V rámci výskumu sa uskutočnila analýza existujúcich drevín. V parku sa nachádza množstvo rôznorodých zdravých vzrastlých drevín. V rámci revitalizácie sa odstránia choré dreviny a bude sa realizovať aj nová výsadba stromov a trvaliek.

Revitalizáciu parku bude robiť mesto na etapy. „Rekonštrukciou parku získa Levický hrad okolie primerané dominante mesta a obyvatelia získajú nový priestor na oddych a trávenie voľného času,“ skonštatovala Macáková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Radnica má záujem zrevitalizovať park pred úradom práce
Zrevitalizovať park pred úradom práce v širšom centre mesta má záujem prievidzská radnica. Na prvú etapu projektu za viac ako 220 000 eur, ktorá má riešiť obnovu jeho verejnej zelene, žiada financie z nadácie.
viac
30.10.2020
Tri grácie chce radnica vrátiť na Námestie mieru
Súsošie Tri grácie, ktoré do roku 2016 zdobilo Námestie mieru v Liptovskom Mikuláši, čaká na opätovnú inštaláciu v depozitári mestského múzea.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
12.04.2024
Mesto Levice pripravuje revitalizáciu hradného parku
Mesto Levice pripravuje revitalizáciu hradného parku. Ako uviedol primátor Ján Krtík, obnova parku je súčasťou spoločného cezhraničného projektu s maďarským partnerským mestom Érd a výška schváleného príspevku je 1.051.923,38 eura.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %