Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
15.07.2018 10:48

Lipovský hrad zachraňujú slovenskí i zahraniční dobrovoľníci


Zrúcaniny Lipovského hradu.


Do obce Lipovce v okrese Prešov prišlo 11 dobrovoľníkov z ôsmich krajín sveta, aby pomohli pri archeologickom výskume na Lipovskom hrade.


Podľa predsedu občianskeho združenia Rákociho cesta Martina Sárossyho, ktoré sa ujalo iniciatívy na záchranu hradu, je to prvý krok smerujúci ku záchrane posledných zvyškov v minulosti pomerne rozsiahleho hradu.       

V Prešovskom kraji sa podľa jeho slov vynakladá najviac úsilia na záchranu hradov v porovnaní s inými krajmi. V spolupráci s úradmi práce a so zapojením nezamestnaných a tiež formou dobrovoľníckych aktivít sa tu obnovuje až 13 hradných zrúcanín. Najviac ohrozený a zároveň najmenej známy hrad leží nad obcou Lipovce.

"Zachovali sa už len zvyšky hradnej veže s oknom. Po každej zime sa z nej vplyvom mrazov uvoľnia desiatky kameňov. Hrozí, že Lipovský hrad zmizne z mapy kultúrnych pamiatok na Slovensku," povedal Sárossy.       

Prvú žiadosť o grant na výskumné a záchranné práce pripravili dobrovoľníci v spolupráci s obcou Lipovce v roku 2014. Žiadosť podľa Sárossyho ministerstvo kultúry zamietlo z dôvodu, že ide o malý hrad. Prioritou v dotačnom programe ministerstva sú veľké hrady. Aspoň základný architektonicko-historický výskum pomohla zaplatiť obec z vlastných zdrojov.       

"Tento rok sa podarilo získať grant z Komunitnej nadácie Veľký Šariš vo výške 800 eur, z čoho zaplatíme archeologický výskum. Pomocné práce s výkopom zeminy a jej preosievaním vykonávajú zahraniční dobrovoľníci. Ubytovanie pre dobrovoľníkov a príspevok na stravu poskytuje obec Lipovce," povedal miestny dobrovoľník Stanislav Miženko.       

Po ukončení archeologického výskumu bude nasledovať spracovanie návrhu obnovy. Až po splnení týchto podmienok, ktoré stanovil Krajský pamiatkový úrad v Prešove, sa obec bude môcť podľa Sárossyho uchádzať o dotáciu z programu obnovy hradov so zapojením nezamestnaných.       

"Po schválení dotácie by budúci rok v spolupráci s úradom práce mohlo byť vytvorených do desať pracovných miest, a to by bola šanca uskutočniť za jednu sezónu kompletné záchranné a rekonštrukčné práce zachovaných častí Lipovského hrad," dodal Sárossy.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Na hrade Čičva sa uskutoční výskum, revitalizovať budú aj areál
Na hrade Čičva sa v tomto roku uskutoční architektonicko-historický výskum, prostredníctvom ktorého by sa mali posúdiť jeho jednotlivé časti.
viac
01.08.2016
Brekovský hrad získava novú tvár aj vďaka zahraničným dobrovoľníkom
Dobrovoľníci zo zahraničia pomáhajú pri archeologických prácach na Brekovskom hrade v okrese Humenné už približne ôsmy rok. Päť mladých zapálených ľudí zo Španielska, Poľska, Belgicka a Ukrajiny vykonáva počas dvoch týždňov rôzne pomocné práce. Medzi ne patrí kopanie i presýpanie zeminy.
viac
12.06.2017
Na Devíne sa opäť stretli dobrovoľníci s cieľom vyčistenia areálu
Hlavné mesto pripravilo v piatok (9. 6.) akciu čistenia areálu hradu Národnej kultúrnej pamiatky Hrad Devín v spolupráci s Mestským múzeom mesta Bratislavy. Akcia bola súčasťou celoslovenského dobrovoľníckeho podujatia organizovaného Nadáciou Pontis s názvom "Naše mesto 2017".
viac
05.09.2022
Vďaka spolupráci s dobrovoľníkmi a ďalšími subjektmi obnovili dva mosty
Spolupráca s dobrovoľníkmi, firmami a neštátnymi vlastníkmi pozemkov priniesla od začiatku leta do Západných Tatier dva vynovené mosty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %