Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
24.08.2022 03:15

Na búranie čiernych objektov pri Oravskej priehrade nasadili ťažkú techniku


Na snímke búranie nelegálneho objektu pri Oravskej priehrade. FOTO TASR - Miroslava Mlynárová


Na búranie nelegálnych objektov pri Oravskej priehrade od pondelka nasadili ťažkú techniku. Potvrdil to riaditeľ Správy povodia horného Váhu Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Štefan Repa.


Na pobrežných pozemkoch pri Oravskej priehrade sa nachádza približne 115 nelegálnych objektov. Ide najmä o maringotky, karavany, ale tiež jednoduchšie prístrešky z fólií, plechu alebo dreva. Počas odstraňovania objektov zabezpečia vodohospodári dočasné skládky, kde budú sústreďovať väčšie kusy. Tie budú následne presúvať na pozemky v správe SVP pod múrom Oravskej priehrady. Tam ich budú rozoberať a triediť podľa druhu. Vyseparované materiály budú odvážať na skládky odpadu. "Predpokladáme, že práce by mohli byť ukončené do konca septembra," priblížil hovorca SVP Marián Bocák.      

Pri odstraňovaní tzv. "čiernych" objektov vznikajú vodohospodárom zvýšené výdavky, no podľa Bocáka je ťažké si ich žiadať, a preto to napokon zaplatia daňoví poplatníci. "SVP si v tomto prípade zriadil osobitne vedenie účtovníctva, kde si náklady spojené s odstraňovaním budeme evidovať," poznamenal.      

Podľa Jaroslava Hucíka zo stráže prírody Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Horná Orava majú nelegálne objekty na brehu priehrady nielen negatívny vplyv na životné prostredie, ale vytvárajú aj zlý estetický dojem. Zdôraznil, že CHKO poukázalo na nelegálnu výstavbu v okolí priehrady už v roku 2003, vtedy ich bolo 22. "Dnes ich je násobne viac," podotkol.      

 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2016
Proti čiernym skládkam pomôžu nové fotopasce
Do boja proti čiernym skládkam nasadí liptovskomikulášska a žilinská samospráva fotopasce.
viac
25.05.2020
Rybár riečny bude na Oravskej priehrade hniezdiť v bezpečí
Hniezdenie na Oravskej priehrade bude pre rybára riečneho po novom bezpečnejšie. Umožniť to majú tri plávajúce ostrovy, ktoré minulý týždeň umiestnili v menej prístupných častiach priehrady.
viac
21.07.2020
Oravskú priehradu sprístupní návštevníkom nový náučný chodník
Prezentáciu historických, prírodných, kultúrnych a vlastivedných skvostov hornej Oravy má ponúknuť nový náučný chodník popri brehu Oravskej priehrady v Námestove.
viac
11.01.2024
Obec i kraj nesúhlasia s búraním industriálnych historických objektov
Obec Plešivec v okrese Rožňava i Košický samosprávny kraj (KSK) nesúhlasia so zámerom Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zbúrať historické industriálne stavby pri plešiveckej železničnej stanici. Miestna samospráva považuje objekty za súčasť histórie obce a žiada o ich zachovanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %