Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
06.12.2023 04:05

Malá Fatra sa rušiť nebude, slovenské vlky sa strieľať nejdú


Ilustračná snímka Teraz.sk


Národný park Malá Fatra sa rušiť nebude. Vyhlásil to minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Zároveň odmietol, že by podpísal odstrel vlkov.


K témam sa mal vyjadriť na utorkovom mimoriadnom Výbore Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktorý zvolala opozícia. Nebol však uznášaniaschopný. Podpredsedníčka výboru Tamara Stohlová (PS) skonštatovala, že dôvodom bola obštrukcia koalície.         

"Nedáva zmysel mňa ako ministra konfrontovať s vyjadreniami, ktoré ja som nikde nepovedal. Ja som k Malej Fatre nedal jedno jediné vyjadrenie, že sa má rušiť," komentoval Taraba. Odmietol tiež, že by podpísal odstrel vlkov. Označil to za pseudotému. "Slovenské vlky sa strieľať nejdú. (...) Jediné, čo sme podpísali, je vyhláška, aby sa k tomu mohli vyjadrovať odborníci, celá spoločnosť a následne to vyhodnotíme," načrtol s tým, že oveľa radšej by riešil napríklad tému premnoženej raticovej zveri. Opozíciu kritizoval za neuznášaniaschopnosť výboru.         

Podpredsedníčka výboru upozornila, že na výbore chýbalo sedem koaličných poslancov. Opozícia podľa nej bola pripravená odborne rokovať o ochrane vlkov či národnom parku Malá Fatra. Ocenila slová ministra o tom, že zrušenie celoročnej ochrany vlka dravého sa nechystá. "Vypovedá to o tom, že tlak verejnosti aj opozície mal zmysel," skonštatovala s tým, že budú sledovať ďalšie kroky.         

K téme Malej Fatry Stohlová podotkla, že Kuffov status, kde tvrdí, že Malá Fatra bude prvým prírodným parkom na Slovensku je stále na sociálnych sieťach.         

Štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa poprel, že by povedal, že sa má Malá Fatra rušiť. Podľa svojich slov len spomenul prírodný park, keďže iniciatíva existuje dlhšie a prezentoval túto tému aj v predvolebnej kampani. "Momentálne to nie je na stole ministerstva," dodal.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.02.2020
Envirorezort predstavil zonáciu NP Muránska planina
Ministerstvo životného prostredia predstavilo projekt zonácie Národného parku Muránska planina. Ide o prvý návrh zonácie podľa kritérií, ktoré určila novela zákona o ochrane prírody a krajiny. Tá platí od 1. januára 2020.
viac
16.02.2021
V NP Malá Fatra sa zvýši bezzásahovosť na 280,14 hektára
V Národnom parku (NP) Malá Fatra sa zvýši podiel bezzásahového územia na 280,14 hektára. Na ploche 35,67 hektára bude aktívny manažment, ktorý má zlepšiť biotopové podmienky hlucháňa. Na webovej stránke o tom informovali ochranári Správy NP Malá Fatra.
viac
29.07.2021
Debaty o budúcnosti národných parkov pokračujú
Odborné diskusie pod gesciou ministerstiev životného prostredia a pôdohospodárstva o premene národných parkov na životaschopné organizácie po vzore moderných parkov Európy pokračovali v Malej a Veľkej Fatre.
viac
06.12.2022
Najvyšší stupeň ochrany v NP Veľká Fatra sa má rozšíriť na 41,55 percenta územia
Najvyšší, piaty stupeň ochrany v Národnom parku (NP) Veľká Fatra sa má z aktuálnych 19,48 percenta zvýšiť na 41,55 percenta jeho územia. Vyplýva to z nového návrhu zonácie NP Veľká Fatra, ktorý predstavilo ministerstvo životného prostredia (MŽP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %