Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
09.03.2023 12:35

Mesto chce v miestnej časti Kanaš vybudovať novú materskú školu


Ilustračná snímka.


Mesto Veľký Šariš chce v miestnej časti Kanaš vybudovať novú materskú školu. Súčasná, ktorá je v meste, kapacitne nepostačuje. O financie sa chcú uchádzať z plánu obnovy.


Ako uviedol primátor mesta Viliam Kall, minulý rok nebolo z kapacitných dôvodov prijatých približne 20 detí.

"Na narastajúci počet obyvateľov v meste a potrebu umiestniť čoraz väčší počet detí sme zareagovali tým, že sme pripravili projekt novej škôlky v miestnej časti Kanaš. Máme hotovú projektovú dokumentáciu, s ktorou sa budeme uchádzať o prostriedky z plánu obnovy, čiže z eurofondov," povedal Kall.

Kapacita materskej školy bude 44 detí v dvoch triedach a náklady predstavujú takmer milión eur. "Z eurofondov získame takmer 800 000 eur. Zvyšok, čiže spolufinancovanie mesta, je viac ako 200 000 eur. Bude to riešené z vlastných zdrojov mesta. Samotný projekt na získanie eurofondov plánujeme podať v apríli tak, aby bolo možné práce začať ešte v tomto roku," vysvetlil Kall s tým, že materskú školu chcú otvoriť do dvoch rokov, v školskom roku 2025/2026.

"Z architektonického hľadiska pôjde o moderný priestor začlenený do parku, ktorý je v 'srdci' našej miestnej časti. Bude to nielen budova, ktorá musí spĺňať energetickú triedu A0, ale pozerali sme sa aj na zachytávanie dažďovej vody. Napríklad zaujímavým prvkom je to, že budova bude mať zelenú strechu," priblížil primátor.

"Ak v budúcom školskom roku príde povinnosť prijať štvorročné deti, chceme to vyriešiť zvýšením kapacity súčasnej škôlky, a to napríklad otvorením jednej triedy v základnej škole. Bola by to dočasná jedna trieda ako nejaké pracovisko materskej školy, aby sme dokázali pokryť potrebu, ktorá tu momentálne je," dodal Kall.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2017
Spišská Belá získala financie na prístavbu materskej školy
Mesto Spišská Belá získalo nenávratný finančný príspevok v požadovanej sume 782 958 eur v rámci operačného programu IROP 2014 – 2020 zo štrukturálnych fondov EÚ.
viac
19.06.2020
Z peňazí za výrub stromov mesto vybuduje park v Kanaši
Za výrub stromov v súvislosti s výstavbou severného obchvatu Prešova získalo mesto Veľký Šariš od Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) 1,8 milióna eur. Peniaze chce použiť na viaceré projekty.
viac
21.02.2022
Archeopark pod hradom by mal byť hotový do jesene
Archeopark, ktorý vznikne pod hradom Šariš vo Veľkom Šariši, by mal byť dokončený do jesene. Mesto projekt realizuje v rámci cezhraničnej spolupráce s ukrajinským mestom Rakoshyno.
viac
06.03.2023
Archeopark pod hradom priblíži život ľudí v stredoveku
Mesto Veľký Šariš dokončuje práce na archeoparku, ktorý vznikne pod hradom Šariš. Projekt by mal byť ukončený v apríli a sprístupniť ho chcú prvý májový víkend počas otvorenia hradnej sezóny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %