Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
05.03.2022 04:45

Mesto Kolárovo na pomoc Ukrajine


Árpád Horváth, primátor mesta Kolárovo


V prvom rade chcem našim obyvateľom poďakovať za to obrovské množstvo darov a príspevkov, ktorú v uplynulom týždni poskytli pre vojnou skúšaných ľudí na Ukrajine. Doteraz do obce Velika Dobron (Nagydobrony) dorazili tri nákladné autá našej humanitárnej pomoci.


Z tejto pomoci samozrejme dostanú aj susedné menšie usadlosti. Dovoľte mi, aby som všetkým tlmočil srdečné poďakovanie  a vrelú vďaku obyvateľov Nagydobronyu kolárovčanom!  S ďalšou zásielkou  pomoci  hodláme vycestovať v pondelok. Naďalej očakávame vaše dary a príspevky už v známej kancelárii poľnohospodárskeho družstva.

Naše mesto je každý deň pripravené na riešenie mimoriadnych situácií v zmysle nariadení  civilnej ochrany.  V krátkom časovom úseku je mesto schopné poskytnúť pomoc aj väčším skupinám odkázaným na pomoc v núdzi a to nielen pri vojnových udalostiach, ale aj pri povodni, prírodných, či priemyselných katastrofách. Budovy, ktoré sú zaradené do krízového systému, sú schopné v krátkom časovom intervale zabezpečiť ubytovanie. (Rybársky dom, Poľovnícky dom, športová ubytovňa – pripravených 60 postelí).  Aj ubytovne súkromného sektoru dokážu v prípade potreby pomôcť niekoľkými lôžkami. Aj naše telocvične vieme v priebehu niekoľkých hodín zmeniť na ubytovne, ale s nimi počítame len vo výnimočnom a ojedinelom prípade. Kapacitu našich dvoch školských jedální dokážeme navýšiť v prípade potreby aj o 300 porcií denne.  Dokážeme v nich pripraviť teplú stravu dvakrát denne. Sme v aktívnom spojení  s okresným vedením slovenského Červeného kríža v záujme zabezpečenia vzájomnej pomoci.  Aj Detský domov v Kolárove je pripravený na poskytnutie pomoci mladistvým. V tomto prípade sa riadia pokynmi  Ministerstva práce a sociálnych vecí.

Počas krízovej situácie máme k dispozícii vozidlá osobnej dopravy, nákladné autá, pracovné stroje a pod. od podnikov, ktoré sú zaradené do systému. Je zabezpečená prípadná zdravotná starostlivosť. V takejto situácii pracuje v 24 hodinovom  sprísnenom režime aj Hasičský zbor, štátna i mestská polícia. Mestá a obce každú svoju činnosť uskutočňujú koordinovane s okresným štábom civilnej ochrany.

Dúfam, že na Ukrajine čoskoro utíchne rachot zbraní, a vyhostené obyvateľstvo sa bude môcť vrátiť  čo najskôr do vlastných príbytkov. Dovtedy sa však neustále budeme snažiť o to, aby sme využili všetky naše možnosti na poskytnutie pomoci vojnou skúšaným obyvateľom susediacej krajiny a minimalizáciu ich neutíchajúcej bolesti.

Čo sa týka mimoriadnej situácie ktokoľvek má akúkoľvek otázku alebo žiadosť, nech volá na známe telefónne čísla mestského úradu.

 

 

 

Autor: Árpád Horváth, primátor mesta Kolárovo, zdroj: kolarovo.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2020
Mesto pomôže domácnostiam pri likvidácii nebezpečného odpadu
Štúrovská radnica pomôže obyvateľom mesta zbaviť sa nebezpečných odpadov. Magistrát pripravuje na 3. októbra bezplatný odvoz komunálneho odpadu s obsahom škodlivých látok z domácností.
viac
01.03.2022
ZMOS zriadil transparentný účet a prichádza s ďalšími aktivitami
Združenie miest a obcí Slovenska v pondelok zriadilo Transparentný účet. Okrem toho spracovalo vzory konkrétnych uznesení zastupiteľstiev k adresnej pomoci a tiež apeluje na vysoké školy a univerzity.
viac
01.03.2022
ZMOS zriadil on-line službu „Pomocná ruka“
Združenie miest a obcí Slovenska dnes zriadilo on-line službu „Pomocná ruka“. Táto služba mnohým pomohla počas prvého obdobia koronakrízy a veríme, že bude rovnako užitočná aj v tomto období.
viac
13.05.2022
ZMOS využil Slovensko-Ukrajinský projekt na humanitárnu pomoc
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje projekt spolupráce medzi samosprávami na Slovensku a Ukrajine. Vzhľadom k aktuálnej situácii sú mnohé aktivity v útlme. Preto časť peňazí z tohto projektu bola vyčlenená na humanitárnu pomoc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %