Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
10.02.2023 03:20

Mesto plánuje uzavrieť skládku Židová, na projekt si chce vziať úver


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Vráble pripravuje uzatvorenie skládky odpadov Židová. O realizácii projektu budú rozhodovať mestskí poslanci na svojom rokovaní 15. februára.


Ako sa uvádza v materiáli určenom na zasadnutie, skládka bola vybudovaná ešte v roku 1989. Je vo vlastníctve mesta, ktoré sa o jej uzatvorenie a rekultiváciu snaží už od roku 2008. Doteraz však na projekt nemalo dostatok financií.

Skládku spravuje mestská spoločnosť Vepos. Tá bola ešte v roku 2019 ministerstvom životného prostredia (MŽP) vyzvaná, aby začala s prácami na jej uzatvorení. Mesto na výzvu reagovalo argumentom, že štát aj napriek prísľubom podpory nezverejnil žiadnu výzvu, z ktorej by sa dali čerpať prostriedky na rekultiváciu skládky.

Podľa radnice sa situácia zmenila vlani, keď mesto dostalo možnosť čerpať úver z Environmentálneho fondu. "S dobou splácania od troch do 20 rokov, s úrokovou sadzbou 0,1 percenta. Spoločnosť Vepos v spolupráci s mestom Vráble rozbehla všetky potrebné kroky na uzatvorenie a rekultiváciu skládky," informoval mestský úrad.

Zastupiteľstvo bude preto na svojom februárovom rokovaní schvaľovať realizáciu projektu i prijatie úveru v hodnote viac ako 882 000 eur. "Už bola vypracovaná nová projektová dokumentácia a podaná žiadosť na uzatvorenie a rekultiváciu skládky. Rozhodnutie bolo vydané 23. novembra 2022. Taktiež bolo začaté územné konanie, ktoré nadobudne právoplatnosť 13. februára," doplnila radnica.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2017
Nitru a Vráble spojí nový cyklistický chodník
Mestá Nitru a Vráble spojí nový 18-kilometrový cyklistický chodník. Prvé dve etapy jeho výstavby už majú stavebné povolenie.
viac
07.09.2017
Na brány slovenských škôl zvoní Eko Alarm
Spolu so školským zvončekom, ktorý pred pár dňami ohlásil začiatok nového školského roka, na brány slovenských škôl zvoní aj nový zaujímavý projekt - Eko Alarm. Cieľom projektu je zavedenie komplexného systému zberu triedeného odpadu na slovenských materských, základných a stredných školách.
viac
20.11.2017
Na sídlisku Mostná spustili projekt vertikálneho zberu odpadu
V Handlovej dnes (20. 11.) dali do užívania polopodzemné kontajnery. Pilotný projekt realizuje samospráva na sídlisku Mostná, kde v rámci projektu vertikálneho zberu odpadu pribudlo 19 takýchto nových nádob. Pilotný projekt vyšiel samosprávu na približne 74 000 eur.
viac
03.06.2020
V Stropkove vypratali nelegálne skládky odpadu
Mesto Stropkov v uplynulých dňoch ukončilo projekt sanácie nelegálnej skládky v lokalite Pod Laščíkom. V rokline neďaleko troch bytoviek sa dlhé roky kopil rôzny odpad a situácia sa stávala neúnosnou. Informoval o tom hovorca mesta Peter Novák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %