Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.03.2024 05:10

Mesto pripravuje revitalizáciu Schoellerovho parku


Snímka zdroj: Mesto Levice


Mesto Levice pripravuje revitalizáciu Schoellerovho parku. Projektový zámer integrovanej územnej investície predloží na Technický sekretariát Rady partnerstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), ktorá ho bude posudzovať na svojom zasadnutí v polovici júna, informoval primátor Levíc Ján Krtík.


Park bol pôvodne záhradou pri honosnom kaštieli rodiny grófa Schoellera z konca 19. storočia. Projektoval ho švédsky záhradný architekt Carl Gustaf Swensson. Jazierko s vodometom bolo súčasťou parku od jeho založenia koncom 19. storočia až do 90. rokov 20. storočia. V 90. rokoch v parku zostala len prázdna jama, čím sa vytratil aj pôvodný charakter tohto parkového objektu.        

 Hodnotu parku zvyšujú staré výsadby vzácnych stromov, kríkov, rozárium či drevený altánok pôvodne slúžiaci ako voliéra pre exotické vtáctvo. Rodinný kaštieľ sa nezachoval, padol za obeť bombovému útoku počas druhej svetovej vojny.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Radnica má záujem zrevitalizovať park pred úradom práce
Zrevitalizovať park pred úradom práce v širšom centre mesta má záujem prievidzská radnica. Na prvú etapu projektu za viac ako 220 000 eur, ktorá má riešiť obnovu jeho verejnej zelene, žiada financie z nadácie.
viac
07.05.2018
Študenti pripravili pre mesto projekty revitalizácie hradného parku
Spustnutý park pri hrade v Leviciach sa dočká obnovy. Študenti Katedry záhradnej a krajinnej architektúry Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre pripravili štyri štúdie revitalizácie parku, v ktorých zohľadnili požiadavky mesta.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
07.07.2021
Levickí poslanci schválili takmer pol milióna eur na obnovu hradného parku
Mesto Levice zrevitalizuje hradný park. V oplotenom uzatvárateľnom areáli bude obnovené jazierko, vybudované pódium pre kultúrne podujatia aj nové chodníky a osvetlenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %