Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
23.06.2022 04:15

Mesto Trenčín je súčasťou európskeho enviroprojektu Making-City


Ilustračná snímka.


Na príklade mesta Trenčín sa študenti a lektori zo siedmich európskych krajín snažili ukázať možnosti využitia rôznych prístupov na zníženie uhlíkovej stopy. Workshop bol súčasťou európskeho projektu Making-City.


Informoval o tom Vladimír Ondrejička zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.

Pozitívnym energetickým zónam v Trenčíne sa podľa neho počas workshopu venovali študenti a lektori STU, Technickej univerzity vo Viedni a Univerzity v Belehrade. "Tímy 36 študentov zo siedmich európskych krajín pracovali na vybranom území a navrhovali energetickú víziu danej štvrte do roku 2030, ako aj návrhy na premenu územia," doplnil Ondrejička.

Projekt Making-City rozvíja koncept budovania energetických komunít, ktoré prispievajú k zvýšeniu verejnej akceptácie projektov obnoviteľnej energie a uľahčujú prilákanie súkromných investícií do prechodu na čistú energiu.

"Postupmi a metodikami s cieľom zadefinovať takzvanú mestskú oblasť pozitívnej energie sa od decembra 2018 zaoberá 35 partnerských organizácií z celej Európy. Naše mesto účasťou v projekte aktívne podporuje činnosti v oblasti znižovania energetickej náročnosti, skleníkových emisií ako aj aktivity, ktoré reagujú na nové klimatické zmeny," uviedol projektový manažér za mesto Trenčín Vladimír Škola.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2016
Do kampane za menej odpadu Litter Less sa tento rok zapojí 16 škôl
Praktickým workshopom v pondelok v Trenčíne odštartoval piaty ročník kampane za menej odpadu – Litter Less Centra environmentálnych aktivít (CEA). Jeho cieľom je pod dohľadom profesionálnych žurnalistov naučiť mladých reportérov vytvoriť krátku správu o problematike odpadov a publikovať ju.
viac
18.12.2020
Envirorezort predstavil kalkulačku uhlíkovej stopy
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ponúka kalkulačku individuálnej uhlíkovej stopy. Vypočítať sa dajú kilogramy emisií skleníkových plynov na osobu. Informoval o tom hovorca MŽP Pavol Fejér.
viac
07.07.2021
Banská Štiavnica získala na projekt smart city 928 000 eur
Banská Štiavnica získala z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR 928.000 eur na svoj projekt využitia moderných technológií v meste - smart city. Uviedla to primátorka Nadežda Babiaková.
viac
22.12.2022
Výstavba hokejovej haly pre talentovanú mládež napreduje
Práce sa naplno rozbehli aj v stredoškolskom kampuse v Zámostí, kde sa už črtajú základy novej hokejovej haly pre Hokejovú akadémiu v Trenčíne. Zhotoviteľ aj investor absolvovali prvý kontrolný deň na stavbe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %