Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
24.01.2023 08:25

Mesto uspelo v projekte, ktorým chce zvýšiť ochranu zdravia občanov


Na archívnej snímke primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto pod Urpínom uspelo v projekte, ktorým chce zvýšiť ochranu verejného zdravia. Samospráva môže teraz nakúpiť potrebné materiálno-technické vybavenie, akými sú čističky vzduchu, zariadenia na dezinfekciu priestorov, termokamery, respirátory či rukavice.


Počas roka nimi vybaví základné školy, škôlky, mestský úrad, ale aj historickú radnicu. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.

"Mesto podalo žiadosť o nenávratný finančný príspevok, ktorý bol schválený v plnej výške 530 141,63 eura. Projekt bude financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Európskeho sociálneho fondu v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. Spolufinancovanie samosprávy na úrovni päť percent predstavuje sumu 27.902,18 eura," priblížil Vladimír Brieda, vedúci oddelenia implementácie magistrátu.

Nákupom materiálno-technického vybavenia a obstaraním prístrojovej a zdravotníckej techniky a to aj pre obecné úrady, kultúrne domy či domy smútku v priľahlých 14 obciach, ktoré spolu s Banskou Bystricou tvoria funkčnú mestskú oblasť, sa zabezpečí prevencia a včasná diagnostika koronavírusu, zvýši sa odolnosť ako aj hygienická úroveň prostredia.

"Som rád, že sme uspeli v projekte, ktorý sa zameriava na ochranu verejného zdravia a zníženie dosahu pandémie koronavírusu. Kombináciou týchto postupov vytvoríme bezpečnejší priestor vo verejných budovách mestskej funkčnej oblasti. Tým, že ide aj o školské zariadenia, očakávame podstatné zníženie chorobnosti u detí, ktorá nielen na Slovensku, ale aj vo všetkých európskych krajinách dosiahla v uplynulom období nebývalé rozmery. Na aktuálnej chorobnosti detí v predškolskom veku sa podieľa nízka zaočkovanosť proti chrípke a nepriamo aj vplyv protipandemických opatrení," zdôraznil primátor Ján Nosko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.12.2018
Plavecká 24-hodinovka lámala rekordy, zúčastnilo sa na nej 1910 ľudí
Plavecká 24-hodinovka v meste pod Urpínom aj v tomto roku lámala rekordy. Na mestskú plaváreň na Štiavničkách prišlo počas 24 hodín 3295 návštevníkov, z toho 1910 sa zúčastnilo na plaveckom nonstop maratóne, čo je viac než vlani, keď Banská Bystrica bola Európskym mestom športu.
viac
16.07.2020
Banská Bystrica z eurofondov obnoví deväť zastávok hromadnej dopravy
Kompletnú rekonštrukciu a modernizáciu deviatich frekventovaných zastávok hromadnej dopravy zrealizuje v budúcom roku samospráva Banskej Bystrice.
viac
18.08.2022
Mesto spolupracuje s OECD a EK v oblasti participácie do roku 2023
Mesto pod Urpínom sa ešte pred dvomi rokmi stalo jednou z 56 samospráv sveta, ktoré sa prihlásili k programu Iniciatívy pre otvorené vládnutie na miestnej úrovni.
viac
10.11.2022
MŠ obnovujú s dôrazom na zmenu klímy, ocenili to aj donori z Nórska
Samospráva v rámci projektu Reakcia na zmenu klímy, ktorý realizuje s podporou grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), rekonštruuje Materskú školu (MŠ) Šalgotarjánska v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %