Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
13.12.2022 10:35

Mesto vyzvalo firmy na plnenie si zmluvných povinností


Na snímke primátor mesta Prešov František Oľha. Snímka zdroj: (tasr).


Prešov vyzval firmy, ktoré majú v meste na starosti zimnú údržbu, na plnenie si zmluvných povinností. Prešovský primátor František Oľha tvrdí, že radnica dostala neúplné až klamlivé informácie o pripravenosti na zimnú údržbu. Problém je s nedostatkom techniky i zamestnancov.


"Vo štvrtok (1. 12.) sme požiadali zamestnancov mesta, aby osobne preverili stav pripravenosti všetkých zúčastnených. Dostali sme neúplné, dalo by sa povedať až klamlivé informácie a na základe toho sme vydali vyhlásenie, že mesto je pripravené," priblížil primátor. Stav je však podľa jeho slov taký, že operačný plán podpísaný v októbri sa nedá naplniť.

"Mestská firma má k dispozícii málo vozidiel, sú v zlom technickom stave. Má veľmi veľa práceneschopných vodičov. Tí, ktorí sú, nemajú zaškolenie na vozidlá. Situácia je naozaj zlá. Snažíme sa ju riešiť aj tým, že sme povolali aj z ďalších mestských firiem autá a vodičov," povedal Oľha. Riaditeľ mestskej firmy Správa a údržba komunikácií mesta Prešov má podľa primátora za úlohu zohnať dostatočné množstvo techniky.

V prípade údržby chodníkov má Prešov rámcovú zmluvu so spoločnosťou Záhrada Real, ktorá podľa slov primátora má zabezpečovať všetky činnosti, vrátane posypu okolia zastávok autobusov ekologickým posypovým materiálom. "Stav je taký, že nie je nikto schopný splniť ani zmluvné vzťahy, ktoré s mestom má. Vyzvali sme ich všetkých na plnenie si svojich zmluvných povinností. V prípade, že to nesplnia do dnešného večera, budeme vyvodzovať osobnú zodpovednosť voči zamestnancom," vysvetlil primátor.

Zamestnanci Správy a údržby komunikácií mesta Prešov sú podľa jeho slov pripravení a snažia sa pomôcť. "Pomáhajú nám aj z Dopravného podniku mesta Prešov, ale technická nepripravenosť a vysoká chorobnosť, o ktorej sme nevedeli, spôsobuje, že sa situácia na cestách komplikuje," podotkol. Prešovčanom sa za aktuálnu situáciu v súvislosti so zimnou údržbou ospravedlnil.

Konateľ Správy a údržby komunikácií mesta Prešov Tomáš Fecko tvrdí, že operačný plán bol spracovaný v októbri, naplniť sa však dá za plného stavu vodičov.

"Nakoľko máme v súčasnosti šesť vodičov práceneschopných, je momentálne ťažko plniť tento plán. Aj napriek tomu je zimná údržba vykonávaná s nasadením všetkých síl. Priebežne sa usilujeme dopĺňať stav vodičov, aj onedlho pribudne nový kolega. Je to ťažké vzhľadom na požadovanú prax a finančné ohodnotenie," uviedol Fecko.

Ako ďalej povedal, momentálne pracujú s množstvom techniky, akú aktuálne majú a akú po predchodcoch firma zdedila. "Do budúcna to určite bude potrebné obmeniť a zefektívniť, ale bez priamej finančnej účasti mesta to nebude možné. Aktuálny stav vozidiel je taký, že jeden kus si vyžiadal zložitejšiu opravu, ktorá bude do konca týždňa odstránená. Ostatné vozidlá sú k dispozícii," doplnil Fecko s tým, že momentálne robia všetko, čo je v ich silách aj s ďalšími mestskými firmami.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2017
Advokáti budú zadarmo radiť Prešovčanom
Prešovská radnica podporila projekt bezplatného právneho poradenstva. Advokáti budú Prešovčanom zdarma radiť v priestoroch MsÚ 26. apríla 2017.
viac
21.06.2017
Mesto Prešov dostalo k životnému jubileu svoj rodokmeň
Mesto Prešov dostalo k 770. výročiu prvej písomnej zmienky svoj rodokmeň. Zachytáva 21 významných udalostí z histórie mesta.
viac
18.10.2019
Festival Hory a mesto Prešov ponúkne filmy s horskou a cestovateľskou tematikou
Dvanásty ročník filmového festivalu Hory a mesto Prešov ponúkne filmy s horskou, cestovateľskou a outdoorovou tematikou. Uskutoční sa v piatok (18. 10.) a v sobotu (19. 10.) v prešovskom Kine Scala.
viac
09.12.2019
Verejný účet na pomoc ľuďom z bytového domu na Mukačevskej ulici
Mesto Prešov zverejňuje číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %